Elevation profile Col du Grand Ballon
Elevation profile Col du Grand Ballon
Elevation profile Col du Grand Ballon
849
difficulty points
7.6%
avg. gradient
16.7%
steepest 100 meter
12.6km
length
950m
total ascent

Share this climb

1014

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Col du Grand Ballon is a climb in the region Vosges. It is 12.6km long and bridges 950 vertical meters with an average gradient of 7.6%, resulting in a difficulty score of 849. The top of the ascent is located at 1341 meters above sea level. Climbfinder users shared 40 reviews/stories of this climb and uploaded 26 photos.

Road names: Rue de la Gare, D13BB, Route de Greishouse, & D431

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (26)

Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon

If you want to upload your photos, you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?

Statistics

Col du Grand Ballon from Moosch
This climb
Vosges
293 climbs
France
4279 climbs
Europe
15357 climbs
Difficulty points
849
1
rank
2
rank
154
47% easier than
Col du Galibier
rank
785
Average gradient
7.6%
rank
37
50% less steep than
Chemin des Acacias from Obernai
rank
475
55% less steep than
Chemin des Riffroids
rank
2440
72% less steep than
Calçada das Carquejeiras
Length
12.6km
rank
31
rank
582
73% shorter than
Col de l'Iseran
rank
1677
Total ascent
950m
rank
6
19% less ascent than
Col du Grand Ballon from Cernay
rank
228
54% less ascent than
Col du Galibier
rank
889
66% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
13 hairpin turns

Road surface condition

6% 0% 94%
Based on 33 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

97% 3% 0%
Based on 30 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 01:47:37
11 km/h 01:08:29
15 km/h 00:50:13
19 km/h 00:39:39

Popular

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com will be placed. When you proceed to a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (40)


Dutch

henkvandehavenzangers
1 Mo

Must do in de Vogezen. De zwaarste klim en niet geheel onbelangrijk, een heerlijk rustige klim! Auto's kom je er nauwelijks tegen. Inderdaad, constant steil en ja vanaf Geishouse is het wegdek niet best. Echter om te stijgen gaat het echt nog wel. Afdalen is een no go. Vergezichten kun je tot en met Geishouse nog wel verwachten, daarna fiets je echt vrijwel continu in het bos. In mijn geval was dat een zegen, want ik fietste met 27 graden naar boven. Als je voorbij een boerderij komt heb je echt het zwaarste werk gehad en is het nog een klein stukje over goed asfalt.

Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
Rickruskus
1 Mo 00:59:22 (12.7km/h)

Het wegdek was inderdaad slecht maar wat een fantastische klim was het. Vanaf Geishouse is het constant zwaar klimmen en slalommen om de gaten in het wegdek. Als dat bijna begint te vervelen draai je opeens langs een kaasboerderij een heerlijk wegdek op om de laatste meters nog enigszins relaxed naar boven te trappen. Afdalen is niet aan te raden via dezelfde weg. Afdalen via Willer-sur-Thur en dan loopt er een heerlijk fietspad door de bossen heen terug naar Moosch.
Dikke aanrader als je het leuk vindt om lekker lomp naar boven te harken ;)

MV_079
1 Mo 01:06:00 (11.4km/h)

Als hier goed asfalt had gelegen was dit een spektakel in de tour geweest. Maar, het ligt er niet en dus komt hier nooit iemand. In de hele klim zijn we alleen op het eerste stuk naar Geishous mensen tegengekomen. Ook op strava is er slechts een enkeling dat de klim van deze kant doet.
Over het asfalt: het is wel te fietsen. Er moet af en toe geslalomt worden, maar het is op een enkele keer na goed genoeg om over heen te fietsen. Vanwege de uitzichten en de gemeen steile stukken tussendoor kan ik iedereen alleen maar aanraden om de Grand Ballon via deze weg te beklimmen.

Krik
2 Mo 01:01:23 (12.3km/h)

Heb hem opgereden op zaterdag 21-08-21.

Heb lang getwijfeld of ik het wel zou doen aangezien iedereen spreekt over het slechte wegdek.
Tot kilometer 5 is het aangenaam fietsen en gaat het “vlot”, nadien is er een strook van 6 km met veel putten/“kraters” in de weg (aangekondigd door een bord). Je moet dus regelmatig slalommen om de beste weg te kiezen.
Er zijn echter 2 momenten waarbij je de “kraters” niet kan ontwijken en je over de minst diepe put moet rijden: ergens in het midden van de slechte strook en dan ook nog op het steile stuk op het einde (achterwiel kan dan een beetje wegslippen).
De laatste kilometer van de klim word je beloond voor je stuurmanskunsten met een goed wegdek en een aangenaam percentage van 6%.

Ik heb er eerst voor gekozen om de Grand Ballon te beklimmen vanuit Cernay en nadien via Willer-sur-Thur.
Deze kanten zijn populairder en je hebt soms andere wielrenners voor je uit fietsten die kunnen dienen als mikpunt 😉.

Ik ben toch wel blij dat ik mijn reis aan de Vogezen heb kunnen afsluiten met de klim vanuit Moosch. Het was goed voor één keer 😊😋.

Als je maar tijd hebt om de Grand Ballon 1x te beklimmen zou ik kiezen voor de kant vanuit Cernay omdat deze meer variatie biedt, langer is, veel haarspeldbochten telt, de meeste hoogtemeters heeft… en de laatste 6 km adembenemend mooi zijn.

Dobbe
2 Mo 01:14:19 (10.1km/h)

Heb hem opgereden vanuit moosch. Mooie landschappen en vergezichten, zwaar afzien, slecht wegdek maar zeker de moeite als je boven bent.

Jozef-Kempen
7 Mo

Ik weet niet meer welke kant ik met mijn racefiets opreed maar het was wel niet zo eenvoudig als sommigen misschien denken. Anderzijds heeft men wel eens goede en slechte dagen.

Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
FrancoisB
8 Mo

Ik heb deze beklimming in augustus 2020 gedaan. Het is inderdaad een mooie klim over een heel slecht wegdek. Onderweg heb ik twee auto's gezien die ook de route omhoog namen. Het laatste stukje (bij de boerderij aan de doorgaande weg) is nog gemeen steil

Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon
Koepat
1 y

Dit is vooral een heel rustige beklimming in deze voor de rest zeer drukke streek. Geen moto’s of auto’s nadat je de eerste 3km voorbij bent en het kleine weggetje oprijdt. Je merkt meteen waarom: weg is in slechte staat maar stoorde mij met mijn lage klimsnelheid niet echt :-)
Ben ook via deze weg terug naar beneden gereden: even zwaar als naar boven rijden!
De beklimming is prachtig met mooie vergezichten... de afdaling doe je beter via een andere weg.

Col du Grand Ballon
LenP
1 y

Ik had de Grand Ballon al lang op mijn lijstje staan. Mijn originele rit was gepland om vanuit Willer omhoog te rijden. Geinspireerd door de comments op deze pagina toch besloten om vanuit Moosch te gaan. En blij toe, ik heb echt genoten!! De klim is heerlijk rustig. Het venijn zit m wel echt in de staart, dus brand niet op voordat je het gladde asfalt bereikt hebt.

En laat je niet afschrikken! Het wegdek is inderdaad niet best, ik zou hier niet afdalen (tenzij op MTB). Maar het is echt een mooie klim. Lekker koel tussen de bomen en geen verkeer.

AG99
1 y

2 weken geleden voor de 2e keer de Grand Ballon vanuit Moosch gefietst. En ook voor de 2e keer kapot gegaan. 6 jaar geleden was het wegdek vanaf Geishouse al wat minder, nu was er van wegdek weinig sprake waardoor het nog veel zwaarder wordt. Desondanks blijft het een iconische beklimming!

Himmelsbla
1 y

Met afstand de lastigste variant van de beklimming van de Grand Ballon, met name doordat het wegdek meer gaten dan asfalt bevat. Tot Geishouse is het een erg mooie klim, maar daarna gaat de lol eraf. Je bent alleen maar gefocust op het ontwijken van de gaten en al zou je de gelegenheid hebben om om je heen te kijken, dan zie je alleen maar bomen. En mist, heel veel mist, want het is regenachtig en de bewolking hangt zo laag dat je in Geishouse nog net de kerktoren kon zien. Normaal gesproken vind je het erg fijn dat je geen verkeer tegenkomt op een klim, maar bij deze beklimming sta je daar niet bij stil. Je hebt namelijk moeite met deze weg te zien als iets waar ook nog wel eens auto's overheen zouden kunnen rijden. Het laatste stuk weg voordat je op de Route des Cretes komt is krankzinnig steil én slecht, en bovendien komen er nog steeds stroompjes naar beneden omdat het dus regent. De gaten in de weg zijn ondertussen kleine vijvertjes geworden. Plotseling fiets je op strak asfalt de laatste 1,5 kilometer naar de top van de Grand Ballon. Voel je je een echte Flandrien? Ja. Was het heroïsch? Ja. Ga je het nog een keer doen? Absoluut niet.

Random
Matthijs
1 y

Loeiend zwaar, inderdaad. Bij het stuk na de afslag in Geishouse vliegt het voorwiel af en toe omhoog als je én de steilte moet bedwingen én de putten en gaten moet ontwijken. De laatste kilometer is een verademing; goed wegdek, regelmatige stijging en weg uit het bos. Al met al maakt het deze klim niks minder dan episch en zeker voor de meer avontuurlijke coureur een aanrader.

Random
Thibaut
2 y

De onderstaande reacties zijn 100% waar: een super zware klim met stukken van ver boven de 10% (tot 14) over een 6-7km super slecht wegdek. Dit alles bij echt hondenweer maakte dit een epische klim voor mij, en daarom is deze beklimming van de grand ballon vanaf Moosch een must do!

Random
sjakie
2 y

Echt een prachtige klim. Zeer de moeite waard. Wegdek kan hier en daar wel een likje asfalt gebruiken.

Random
Sander
2 y

Lekker klimmetje! Tel bij de aangegeven percentages maar 1-2% extra op door het slechte wegdek. Constant laveren, en moeilijk zichtbaar in de schaduw. Voor de wielrenner die al het eea heeft gezien een aanrader. Ook veel wisselingen wat betreft percentage maar dat is een uitdaging. Geen probleem met 34-25. Afdalen hier moet je niet willen, daar win je niets mee.

Random
Peter B
2 y

Heel vies klimmetje, per "toeval" hier terecht gekomen vandaag. Ingetekend op Strava, maar dan zie je niet hoe stijl de klim is en hoe het wegdek is. Dit is met stip het meest slechte wegdek waar ik ooit gefietst heb. Het bolt voor geen meter, dit kost je ook de nodige energie. Op enkele stukken zeer veel gaten in het wegdek, maar als je goed kijkt kun je hier wel omheen laveren. Voor wielrenners die van een stevige uitdaging houden een aanrader! Let op: als je er eenmaal aan begonnen bent kun je niet meer terug, afdalen is niet te doen!

Random
Janoz
2 y

Pittige klim vanuit Moosch, met name vanwege het wegdek. Veel laveren om gaten te ontwijken. In het bos zie je het ook slecht. Toen ik bij Le Haag her laa3tste stukje route op kwam zag ik44 pas waar ik vandaan kwam. Twwe dagen geleden bij de Auberge wat gegeten en gedronken. Dit viel niet op als eem ingang van een fietsroute. Maar vanwege deze handicap gaf het wel veel voldoening.

Random
Thimo Petri
2 y

Dit is toch wel de zwaarste kant! Zelfs even zoeken soms waar je heen moet met alle zij weggetjes! Wegdek vond ik ook zeer slecht met veeel gaten en veel grind! Het is wel verruit de rustigste kant!! Op wat koeien en herten na niemand tegen gekomen! De afdaling gedaan richting goldbach en willer sur tur.

Random
Marc
2 y

Vandaag deze beklimming gedaan. In tegenstelling tot wat hieronder staat is de klim prima te doen. Ja er zitten wat gaten in de weg, en ja, er ligt wat grind. Maar niet iets om je door te laten tegenhouden! Iedere geoefende wielrenner fietst er prima omheen. Afdalen zou ik lekker via een van de andere kanten doen

Random
Niek
3 y

16 juli 2018 heb ik de Grand Ballon vanuit Moosch beklommen. De eerste 5 km is goed te doen. Daarna neem je de afslag rechtsomhoog bij het bushokje. Je weet niet wat je overkomt, je vraagt je namelijk continu af of je een afslag hebt gemist, maar helaas je zit toch echt op de juiste route. De smalle weg door het bos zit vol met gaten, grind, los zand en hobbels. Zelfs mountainbikers spugen op deze weg. De laatste 2 km gaan over prachtig asfalt naar de top. een epische beklimming die je gedaan moet hebben.

Random
Bas
3 y

O.... Hier nog een keer! Ik ben zeker blij hem gedaan te hebben! Is een mooie op je lijstje! Wel 100 punten + voor de slechte weg condities, vanuit Willer-sur-Thur is wel een hele mooie weg naar boven! En ook heel pittig! Goede tip voor mensen die het toch niet aandurven! Groetjes Bas

Random
Bas
3 y

O.... Hier nog een keer! Ik ben zeker blij hem gedaan te hebben! Is een mooie op je lijstje! Wel 100 punten + voor de slechte weg condities, vanuit Willer-sur-Thur is wel een hele mooie weg naar boven! En ook heel pittig! Goede tip voor mensen die het toch niet aandurven! Groetjes Bas

Random
Bas
3 y

Ik heb deze beklimming zojuist achter de rug!! Pffffff.. Ik ben het zeker eens met de vorige spreker. V. Ą. Geishouse meer gaten dan weg, even rustig om je heen kijken is er niet bij want zelfs bij de klim zou ik het op sommige plaatsen ronduit gevaarlijk vinden, vooral bij in halend en tegemoed komend verkeer is even afstappen en wachten geen overbodige luxe! Voor de afdalers onder ons!? NIET DOEN! tenzij je dood wilt natuurlijk....

Random
Hans
3 y

Gisteren gereden, alle eerdere opmerkingen zijn nog steeds van toepassing. Vanaf Geishouse zeer steil en slechts her en der wat weg tussen de gaten. Tot bij Haag, daarna prima weg. Ik zou zeker niet afdalen langs deze weg, dat is ronduit gevaarlijk.

Random
Jaap
3 y

Voor mensen die van een uitdaging houden: gewoon doen. Wegdek is inderdaad erg slecht, maar dat maakt de klim wel heroïsch. Ik heb hem vorige week gedaan en ik heb er van genoten. Hij is loodszwaar, maar als je boven bent heb je wel de zwaarste klim van de Vogezen bedwongen.

Random
Thomas
3 y

Tot Geishouse een prachtige klim maar daarna... Verschrikkelijk!!!
Dit wegdek, bezaaid met putten en troep, is zelfs voor een mtb te veel. Voortdurend steil, met een wegfiets is het alleen maar stampen om niet om te vallen.
Absoluut te vermijden!

Random
Frits Stoekenbroek
3 y

Het is al eerder geschreven, niet doen. Vanaf Geishouse is deze weg geen weg maar meer een geitenpad geworden waar zelfs de locals zich niet meer wagen. Ik ben zonder lekke banden boven gekomen maar zelfs met een gravelbike is deze route door de scheuren, gaten en losliggende rotzooi een verzoeking. Inderdaad wel een serieus stijgingspecentage maar mijn beklimming van vorig jaar vanuit Cernay is mij veeeeeel beter bevallen.

Random
ERIK
4 y

Het wegdek op de route vanuit Moosch is tussen Geishouse en de top erg slecht. Veel gaten en los zand of grind. Wij hebben deze kant afgedaald en dat kan alleen heel voorzichtig.

Random
Tom Smeets
4 y

Lokale mensen nemen meestal de variant via Willer sur Thur, en nu weet ik ook waarom: deze variant vanuit Moosch heeft een erbarmelijk slecht wegdek (juli 2017), je kan zelfs niet om de gaten heen rijden. Ik zou iedereen met een racefiets dan ook aanraden deze weg te vermijden...

Random
Robert
4 y

Afgelopen weekend 13-5-17 de beklimming van Moosch gedaan. Dat deze weg slecht is dat is een understatement. De weg is heel erg slecht. Er is vanaf 2006 geen onderhoud meer gepleegd vermeldt het bord.
Het is slalommen tussen de gaten en het losgelaten asfalt. Dit geeft de beklimmen meer het gevoel van 12%-15% dan de vermeldde maximale 10%

Random
Koen Miseur
4 y

Slecht wegdek is een understatement, eerlijk deze kant van de Grand Ballon is een afrader, het weg dek lijkt op de oppervlakte van de maan! Dan liever de kant vanuit Willer-sur-Thur, het enige voordeel van de kant vanuit Moosch is dat je amper verkeer hebt, maar daar is een reden voor zo blijkt ;-)!

Random
Le Rasoir
5 y

Deze klim is loodzwaar vanwege het extreem slechte asfalt icm de stijgingspercentages. Wel zitten er een paar korte vlakke stukjes in het stuk tussen Geishouse en de Auberge du Haag. Verder is het inderdaad slalommend kapot gaan... ;)

Random
Jeppe
5 y

Deze klim gedaan in voorbereiding op Cyclo L'Alsacienne. Omstandigheden waren zwaar, had al een aardige col in de benen en de temperatuur was ruim 30+. Het eerste gedeelte van de klim vanuit Moosch is prima te doen en loopt no vrij aardig. Zodra je echter rechtsaf slaat vanuit Geishouse wordt het een ander verhaal. Dat heeft vooral te maken met het wegdek, extreem slecht. Tijdens de klim was ik (naast kapot gaan) vooral bezig met het slalommen tussen de gaten door. Zodra je voorbij de Auberge du Haag bent is het wegdek gelukkig weer prima en kun je lekker uitbollen tot aan de Grand Ballon. Verder wel lekker rustig op de klim en natuurlijk grote voldoening als je boven bent.

Random
Merlijn
5 y

Dit was de tweede echte klim die ik ooit heb gedaan, na een paar dagen eerder de Grand Ballon vanuit Cernay. Die ging makkelijker dan verwacht, maar deze klim was totaal anders! Enorm veel lange steile stukken (+10%), slecht asfalt, en veel wisselingen in percentage zorgden ervoor dat ik toch twee keer even moest afstappen en uitrusten, in tegenstelling tot de versie vanuit Cernay. Alsnog een hele mooie en rustige klim, voor wie van een uitdaging houdt.

Random
Roy
6 y

Verschrikkelijke klim! Ben hier echt dood gegaan vooral op het laatste stuk van 11% voor de t-splitsing. Het was wel ruim boven de 30 graden, dus dat zal wel meegespeeld hebben. Ik ben het met onderstaande reacties eens dat deze klim zwaarder is dan alpe dhuez.
Deel de klim goed in, zorg dat je reserve hebt voor de laatste 2km.
Succes!

Random
Marijn
6 y

Geen woord gelogen over deze epische klim.
Het extreem slechte wegdek zorgt ervoor dat de toch al eindeloos steile stroken exponentioneel moeilijker te verteren zijn. De laatste kilometer - waar je weer op de strak geasfalteerde hoofdweg aansluit - is een verademing, en lijkt ineens moeiteloos te gaan.
Als je eenmaal top bereikt is het heroische gevoel des te groter, en ook de rust en het schitterende bos onderweg maken veel goed.
Een zeer memorabele klim!

Random
Le Puncheur
6 y

Deze kant van de Grand Ballon kan zich meten met zware Alpen en Pyreneeen beklimmingen. Veruit de lastigste beklimming van de Vogezen. Vooral het middengedeelte vanaf Geisshouse is extreem zwaar. Slecht wegdek, en zeer steile stukken van honderden meters tot 15%. Bijna geen verkeer tegengekomen. Wij waren het er unaniem over eens dat deze beklimming door de onregelmatigheid en het slechte wegdek zwaarder is dan de Alpe d'Huez.

Random
AG99
6 y

Prachtige klim!

Random
Wim Maes
6 y

zeer zware klim met stukken tegen de 14% aan!
Afdaling naar Moosch inderdaad af te raden, want tot Geishouse zeer slecht wegdek!

Random
Julien Willems
7 y

Absolute afrader om te dalen en de wegkwaliteit is zo slecht dat een MTB-er beter tot zijn recht komt. Je moet, hoe dan ook, telkens om de gaten heen rijden. Geen pretje dus!

Add my review/story

If you want to share something you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?