Elevation profile Col du Grand Ballon from Cernay
Elevation profile Col du Grand Ballon from Cernay
Elevation profile Col du Grand Ballon from Cernay
843
difficulty points
4.7%
avg. gradient
12.9%
steepest 100 meter
22.1km
length
1169m
total ascent

Share this climb

1016

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Col du Grand Ballon from Cernay is a climb in the region Vosges. It is 22.1km long and bridges 1169 vertical meters with an average gradient of 4.7%, resulting in a difficulty score of 843. The top of the ascent is located at 1341 meters above sea level. Climbfinder users shared 25 reviews/stories of this climb and uploaded 21 photos.

Road name: D421

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (21)

Col du Grand Ballon from Cernay
Col du Grand Ballon from Cernay
Col du Grand Ballon from Cernay
Col du Grand Ballon from Cernay
Col du Grand Ballon from Cernay

If you want to upload your photos, you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?

Cycling routes

Personally mapped out and verified by climbfinder!
Name Distance Total ascent Climbs
Rhine valley to Grand Ballon
Rhine valley to Grand Ballon
144.4km 3210m 6

Statistics

Col du Grand Ballon from Cernay
This climb
Vosges
293 climbs
France
4281 climbs
Europe
15422 climbs
Difficulty points
843
1
rank
3
rank
161
48% easier than
Col du Galibier
rank
809
Average gradient
4.7%
rank
175
69% less steep than
Chemin des Acacias from Obernai
rank
2380
72% less steep than
Chemin des Riffroids
rank
8460
83% less steep than
Calçada das Carquejeiras
Length
22.1km
rank
3
rank
99
53% shorter than
Col de l'Iseran
rank
368
Total ascent
1169m
rank
1
rank
110
43% less ascent than
Col du Galibier
rank
474
58% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
17 hairpin turns

Road surface condition

100% 0% 0%
Based on 17 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

25% 63% 13%
Based on 16 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 03:09:26
11 km/h 02:00:33
15 km/h 01:28:24
19 km/h 01:09:47

Popular

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com will be placed. When you proceed to a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (25)


Dutch

merre
1 Mo

Leuke, lange klim. Zeker niet de mooiste in de streek maar wel een stevige finish naar de top. Daarna de Route des Crêtes is zeker een aanrader!

Harold
2 Mo

Een klassieker met verschillende gezichten: afwisselend regelmatig&onregelmatig klimwerk in 3 aktes. Uitzichten zijn het allemaal waard in de laatste akte, maar die laatste 6/7 kilometers gaan je pijn doen (of je sterft heroisch) als je geen begenadigd klimmer bent of niet gewend af te zien.

Eelco02
3 Mo 01:50:06 (12km/h)

Het is een erg mooie beklimming en het asfalt is goed. De laatste kilometers is serieus aanpoten en als je te enthousiast aan het 1e deel begint, ga je het op het 2e deel erg zwaar krijgen. Weinig verkeer, maar vanaf Col Amic werd het drukker. En de afdaling is gewoon genieten, door het uitzicht :)

arnout09
5 Mo 01:23:54 (15.8km/h)

Prachtige klim in de Vogezen die alles heeft. Hij begint rustig in het dal van Cernay, waarna de eerste hoogtemeters worden gemaakt door het bos. Na het stuk afdalen tussendoor bestaat het tweede deel van de klim uit bos- dat langzaam overgaat tot berglandschap. Met de 22km is het zaak de energie op een juiste wijze te doseren. Toen ik hem reed was het weer niet al te best. Zeker boven was het ijskoud, regenachtig en paar graden boven het vriespunt.

markniessen
1 y 01:25:27 (15.5km/h)

Vanuit ons huisje in Rimbach-près-Guebwiller (gelegen op de helling van de Grand Ballon) naar Cernay gefietst. De aanvang van de klim is 'rustig', maar zodra je het bos in duikt wordt het serieuzer. Korte afdaling gevolgd door een lichtlopend stuk naar de Col d'Amic, en dan 'gehts loss'. Geweldig! Bochten geplaveid met kleine kasseitjes, aanzetten, hop hop hop. Het laatste stuk naar de top is zwaar (kaarsrechte weg en steil) maar de beloning; wow. (bij helder weer zie je de Alpen aan je rechterhand)

Col du Grand Ballon from Cernay
Random
Oskar 11 jaar
2 y

Nu ben ik elf jaar en heb al verschillende mooie en zware beklimmingen gedaan, waaronder: de Gavia vanuit Bormio en de Ballon d’Alsace. Nu ook de Grand Ballon vanuit Cernay bedwongen en het is een absolute aanrader. Het venijn zit absoluut in de staart. De laatste 6 kilometers zijn het zwaarst. Langs mooie wegen en door de bossen is de afdaling puur plezier!

Random
Joris
2 y

Zeker een aanrader. Goed asfalt, maar vergis je niet in het gemiddelde stijgings%, dit wordt flink gedrukt door de dalende stukken. Deze zijn lekker, maar je klimt lange stukken aan 7% t/m 9%. In het weekend veel motoren, doordeweeks super rustig

Fantastisch uitzicht, must do als je in de buurt bent!

Random
Niek
3 y

16 juli 2018 heb ik de Grand Ballon vanuit Cernay beklommen. Lange klim waar geen einde aan lijkt te komen. De tussentijdse afdalingen zijn een geschenk uit de hemel. De weg is goed, een mooie esthetische beklimming. Op de top van de Grand Ballon zijn voldoende eetgelegenheden om je verloren calorieën weer aan te vullen. De afdaling naar Guebwiller is prachtig door het bos over een smalle weg die zo strak is als een biljartlaken. Deze afdaling is zeker een aanrader (ook om te beklimmen).

Random
Ruben
3 y

Super col, niet al te lastig. Let op voor de 3 korte kasseistrookjes in een paar bochten. Wegdek is zeer goed, op de paar stukken kassei na, veel verkeer kom je hier ook niet tegen. In de afdaling maak je makkelijk zonder al te veel risico prima vaart!

Random
Pierre
3 y

Op maandag 25-06-18 deze Col vanuit Cernay, Lekker weer 21c. Prachtige beklimming, lekker die tussentijdse afdaling en geweldige vergezichten (en op de top Zwarte woud en zelfs de sneeuw toppen van de alpen) wel frisjes. Mijn verzet voor het kleinste blad achter grootste. Totale lengte 21,78 KM, Gem snelheid 10,8 KM, Tijd actief 02:01:15 Hoogte 1325 M.
Arnoud, schreef hier kan het zowel warm zijn als bewolkt en winderig de laatste 4 km geen bos meer, dus elementen hebben vrij spel. Neem dus zeker een jasje mee voor naar beneden.
Dit had Ik niet gedaan nou duizend doden kwamen aan mij voorbij de eerste 4 km afdalen (plus mijn hele leven) Mag van geluk spreken dat Ik dit stukje nog kan schrijven. Conclusie 5 duimpjes voor deze Col.

Random
Dick
4 y

Vrijdag 9 september samen met mijn zoon Patrick de Gand Ballon gedaan. Gestart in Rimbach pres Guebwiller dat ligt op ca. 500 meter dus de start was voortvarend met een steile afdaling naar de weg die ons naar Cernay voerde.
Lekker warm kunnen draaien en na 15 km was het rechtsaf en ca. 21 km naar boven. Het wegdek was prima en we konden soepel naar boven. Op 1325 meter was het toch wel fris met een redelijke wind. Even een kopje koffie naar binnen gewerkt en weer verder. We hebben de afsink richting Kurth genomen. Dat was kicken 74.5km tikte Patrick aan. Prima wegdek met ruime bochten ideaal om los te gaan. Beneden via Kurth weer op huis aan, licht dalend. Bij Thann veel verkeer, hebben denk ik niet de goede weg genomen. Na Thann weer op het goede spoor naar Cernay en bij Soultz Haut-Rin links af weer naar boven. Dat deed even zeer na 98km want er moest nog 5 km, met een stijging van 8.5%, naar boven gegaan worden. Totaal 102 km bij elkaar getrapt en het was de moeite waard.

Random
Frank en Nicole
4 y

Afgelopen dinsdag 5 september de Grand Ballon vanuit Cernay beklommen. Gestart in Thann om eerst een paar km warm te rijden en daarna aan de beklimming begonnen. Ongelooflijk mooi ookal is het een flink eind tot de top. Het tussenstuk is prettig om een beetje op adem te komen en (mentaal) voor te bereiden op het tweede deel.
Eenmaal boven genoten van het prachtige uitzicht en een warme kop soep.
We hebben deze beklimming gedaan op een Merida crossway hybride en een Cuba LTD mountainbike bike en zelfs een aantal racefietsers ingehaald :-)

Random
Wouter
4 y

Vandaag vanuit Watwiller deze klim gedaan en dat viel tegen :) je begint direct met een steile klim en gelukkig komt dan het stukje afdaling. Door de kou en tegenwind op de laatste kilometers was het echte uitdaging om boven te komen. Op de top zag ik dat het merendeel van de renners van de andere kant omhoog komt, want die is een stuk gelijkmatiger. Misschien dat ik dat de volgende keer maar doe :)

Random
Marcel
4 y

13-8 deze klim gedaan viel me niet mee omdat ik dacht dat hij gemiddeld 5% was. Nou vergeet dat maar de meeste stukken zitten boven 7-8 % het gemiddelde stijgings percentage hierboven is waarschijnlijk met de afdaal stukken mee gerekend. Verder wel een mooie klim hoor. Heb ventoux alp d huez en Stelvio gedaan en deze viel me het meest tegen. Was eerder op de ventoux boven dan op de grand ballon

Random
Annemieke van Baal
4 y

Vandaag deze route gelopen. Prachtige wandeling goed te doen. Het is de D431 en niet de D421 zoals in de omschrijving staat.
13 juli 2017.

Random
Frits Stoekenbroek
4 y

Ik heb deze klim op 14 juli 2017 gedaan en het was genieten. Heel gevarieerd en het middenstuk geeft wel rust zodat je het tweede gedeelte weer volle bak kan.
Het begin is alleen bos waarbij de motoren die je voorbij vliegen wel een hoop herrie geven maar wat hoger heb je mer rust en veel foto momenten.
Mijn verzet wat ik heb gebruikt was 50/34 - 11/32 De 32 heb ik op het steilste gedeelte, 10%, gebruikt. Voor het overige 34-28. Ik ben een matige klimmer :-(
https://www.strava.com/activities/1067016165

Random
Rik
5 y

Prachtige beklimming, jammer van de tussentijdse afdaling. Ging zelf, als matige wielrenner, met een verzet van 39x30 omhoog. Heb regelmatig gewenst dat ik een 34x30 had, maar die wens kwam niet uit. Hierdoor op sommige stukken harkend omhoog gegaan.

Random
Dennis
5 y

Vorig weekend deze klim gedaan. Mijn eerste keer "echt" klimmen en was van te voren een beetje gespannen. Zou ik het wel kunnen? De klim loopt erg lekker zowel het eerste als het tweede gedeelte. De stukken van 10% in het tweede gedeelte waren wel even pittig maar zeker niet onoverkomelijk en nergens echt in het rood gefietst. Een aanrader voor diegene die graag hooggebergte willen fietsen maar niet weten waar ze staan. Een mooie col in het middelgebergte die niet echt ver van huis is! Een super ervaring, nu op naar de Alpen!

Random
Robin
5 y

Mooie tocht, maar best nog koud met de laatste 6km sneeuw aan de zijkanten van de weg. Het is trouwens langs de D431 en is dus anders dan in de omschrijving staat. Prachtige klim met hele mooie vergezichten. Naast het afzien, dus ook genieten.

Random
Ludo
5 y

Heb deze vandaag op de tacx geprobeerd... hopelijk klopt het hoogteprofiel van de route in de tacx niet, want kwam toch een paar keer 18,5 % stijging tegen (en dan niet 10-20 meter, maar minimaal 500 meter en meer)....

Als iemand mij kan vertellen wat het max stijgingspercentage (piek) is ben ik hem/haar erg dankbaar....
Kan ik met een gerust hart (hoop ik dan toch) verder gaan met trainen....

Random
Jacco
6 y

Tip:
Parkeer je auto bij Lac de Kruth. Vervolg daar de weg over 28 km naar beneden richting Cernay. Dit is vals plat naar beneden, dus kan je goed warm rijden. Vervolgens ca. 22 km klimmen naar de Grand Ballon. Vandaar weer afdalen richting Lac de Kruth. Rondje is dan zo'n 75 km.

Random
Mesmaekers Nicolas
6 y

Een leuke klim die je eigenlijk in 2 kan opdelen door het recuperatiestuk ongeveer halfweg. Het uitzicht is wonderbaarlijk en de moeite waard. Tijdens het recuperatiestukje dat afdaalt opletten bij nat weer voor de kasseien in de haarspeldbocht. Wel fris boven op de top (nochtans mooi weer).

Random
Dirk Haerens
6 y

op deze website haalde ik mijn info, waarvoor dank. Top ! Ik ben gestart in Wittelsheim om zo via Cernay de beklimming aan te vatten. Tijdens het eerste deel tot aan Col Amic was ik een beetje te enthousiast gestart... Heb dan gelukkig even kunnen temperen door de stukken vals plat. Heerlijke beklimming en eentje om af te vinken. Aanrader. Plaatselijke bevolking had me wel aangeraden om deze klim in de week te doen. Er zitten een pak toeristen op deze col in het weekend.
Groeten, Dirk

Random
Arnoud
6 y

Beklimming bestaat eigenlijk uit twee delen. eerste deel zo rond de 7% met een paar zware stukken. Mooi beschut en koel. Wel zeer druk op de weg (motoren). Dan een stuk vlak/ vals plat/ afdaling wat echt even 'schakelen is'. Daarna de laatste 6,5km waar alle routes vanuit Zuid bijeenkomen en zo'n 8% is, met stukjes van 10%. Hier kan het zowel warm zijn als bewolkt en winderig. Geen bos meer, dus elementen hebben vrij spel. Neem dus zeker een jasje mee voor naar beneden


French

Morgan-T
2 Mo 01:55:00 (11.5km/h)

Très beau col. Je l'ai grimpé lors d'une grande sortie vélo sous un temps magnifique. Très beaux paysages. Beaucoup de parties dans la forêt (en début de col), très appréciable lors de grosses chaleurs.

Col du Grand Ballon from Cernay
Col du Grand Ballon from Cernay
Col du Grand Ballon from Cernay

Add my review/story

If you want to share something you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?