Elevation profile Col du Grand Ballon from Cernay
Elevation profile Col du Grand Ballon from Cernay
Elevation profile Col du Grand Ballon from Cernay
Log in to give feedback about this elevation profile

Grand Ballon vanuit Cernay een van de zwaarste Vogezen beklimmingen

De beklimming van de Grand Ballon vanuit Cernay is één van de moeilijkste beklimmingen van de Vogezen. Een hoogteverschil van ruim 1000 meter, diverse haarspeldbochten en geweldige vergezichten maken deze geliefd bij veel fietsers. Het enige nadeel is dat deze beklimming uit twee delen bestaat, maar tussenin een lang stuk vals plat met zelfs een afdaling. Maar laten we niet teveel klagen, dat is ook heerlijk om bij te komen. Wie liever wel in één keer doorklimt naar boven kiest de Grand Ballon vanuit Moosch.

Typische Vogezen klim

De beklimming is typisch voor de Vogezen, redelijk constant en bijna geheel tussen de bomen. Zo nu en dan heb je gelukkig wel even zicht op de prachtige omgeving. Helemaal bijzonder zijn de vele curven die die weg naar boven maakt. De liefhebber van estetische beklimmingen is hier aan het goede adressen.

Stijgingspercentage Grand Ballon vanuit Cernay

Het begin van de beklimming in Cernay is makkelijk te vinden. Bij het dorpsgedeelte Uffholtz staat de Grand Ballon netjes aangegeven. De gehele klim loopt over de D421 naar de top. De eerste acht kilometer gaan in een constant stijgingspercentage dat veel klimmers goed zal liggen. Daarna volgen enkele korte, maar ook een lange langere afdaling met gewelig uitzicht. Je hebt hier perfect tijd om te herstellen.

Tweede deel beklimming Grand Ballon vanuit Cernay

Het tweede gedeelte van de klim is korter (ruim 6 kilometer), maar een stuk moeilijker. Sommige stukken zitten langdurig rond de 10%. Gelukkig is de begroeiing hier wat dunner waardoor je bijna continue kunt genieten van prachtige vergezichten op de omgeving. Aan het laatste rechte stuk lijkt geen einde te komen. De top ligt bij het restaurant.

Road name: D421

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%

Photos

No photos yet. Share your own photo of this climb.

Statistics

Col du Grand Ballon from Cernay
This climb
Vosges
37 climbs
France
373 climbs
Europe
1133 climbs
Difficulty points
892
1
rank
2
0% easier than
Col du Grand Ballon
rank
83
49% easier than
Col du Galibier
rank
133
68% easier than
Colle delle Finestre
Average gradient
4.7%
rank
25
rank
258
rank
676
79% less steep than
Muro di Guardiagrele
Length
22.1km
rank
4
16% shorter than
Grand Ballon from Buhl
rank
35
53% shorter than
Col de l'Iseran
rank
56
53% shorter than
Col de l'Iseran
Total ascent
1181m
rank
1
rank
56
44% less ascent than
Col de l'Iseran
rank
96
57% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
17 hairpin turns
Cobbles

Road surface condition

100% 0% 0%
Based on 2 votes
Share your knowledge. Whats was the condition of the road during your ascent?

Traffic

0% 100% 0%
Based on 2 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 03:09:26
11 km/h 02:00:33
15 km/h 01:28:24
19 km/h 01:09:47

Popular

Reviews/stories (19)


Dutch

Random
Oskar 11 jaar
10 Mo

Nu ben ik elf jaar en heb al verschillende mooie en zware beklimmingen gedaan, waaronder: de Gavia vanuit Bormio en de Ballon d’Alsace. Nu ook de Grand Ballon vanuit Cernay bedwongen en het is een absolute aanrader. Het venijn zit absoluut in de staart. De laatste 6 kilometers zijn het zwaarst. Langs mooie wegen en door de bossen is de afdaling puur plezier!

Random
Joris
11 Mo

Zeker een aanrader. Goed asfalt, maar vergis je niet in het gemiddelde stijgings%, dit wordt flink gedrukt door de dalende stukken. Deze zijn lekker, maar je klimt lange stukken aan 7% t/m 9%. In het weekend veel motoren, doordeweeks super rustig

Fantastisch uitzicht, must do als je in de buurt bent!

Random
Niek
1 y

16 juli 2018 heb ik de Grand Ballon vanuit Cernay beklommen. Lange klim waar geen einde aan lijkt te komen. De tussentijdse afdalingen zijn een geschenk uit de hemel. De weg is goed, een mooie esthetische beklimming. Op de top van de Grand Ballon zijn voldoende eetgelegenheden om je verloren calorieën weer aan te vullen. De afdaling naar Guebwiller is prachtig door het bos over een smalle weg die zo strak is als een biljartlaken. Deze afdaling is zeker een aanrader (ook om te beklimmen).

Random
Ruben
1 y

Super col, niet al te lastig. Let op voor de 3 korte kasseistrookjes in een paar bochten. Wegdek is zeer goed, op de paar stukken kassei na, veel verkeer kom je hier ook niet tegen. In de afdaling maak je makkelijk zonder al te veel risico prima vaart!

Random
Pierre
1 y

Op maandag 25-06-18 deze Col vanuit Cernay, Lekker weer 21c. Prachtige beklimming, lekker die tussentijdse afdaling en geweldige vergezichten (en op de top Zwarte woud en zelfs de sneeuw toppen van de alpen) wel frisjes. Mijn verzet voor het kleinste blad achter grootste. Totale lengte 21,78 KM, Gem snelheid 10,8 KM, Tijd actief 02:01:15 Hoogte 1325 M.
Arnoud, schreef hier kan het zowel warm zijn als bewolkt en winderig de laatste 4 km geen bos meer, dus elementen hebben vrij spel. Neem dus zeker een jasje mee voor naar beneden.
Dit had Ik niet gedaan nou duizend doden kwamen aan mij voorbij de eerste 4 km afdalen (plus mijn hele leven) Mag van geluk spreken dat Ik dit stukje nog kan schrijven. Conclusie 5 duimpjes voor deze Col.

Random
Dick
2 y

Vrijdag 9 september samen met mijn zoon Patrick de Gand Ballon gedaan. Gestart in Rimbach pres Guebwiller dat ligt op ca. 500 meter dus de start was voortvarend met een steile afdaling naar de weg die ons naar Cernay voerde.
Lekker warm kunnen draaien en na 15 km was het rechtsaf en ca. 21 km naar boven. Het wegdek was prima en we konden soepel naar boven. Op 1325 meter was het toch wel fris met een redelijke wind. Even een kopje koffie naar binnen gewerkt en weer verder. We hebben de afsink richting Kurth genomen. Dat was kicken 74.5km tikte Patrick aan. Prima wegdek met ruime bochten ideaal om los te gaan. Beneden via Kurth weer op huis aan, licht dalend. Bij Thann veel verkeer, hebben denk ik niet de goede weg genomen. Na Thann weer op het goede spoor naar Cernay en bij Soultz Haut-Rin links af weer naar boven. Dat deed even zeer na 98km want er moest nog 5 km, met een stijging van 8.5%, naar boven gegaan worden. Totaal 102 km bij elkaar getrapt en het was de moeite waard.

Random
Frank en Nicole
2 y

Afgelopen dinsdag 5 september de Grand Ballon vanuit Cernay beklommen. Gestart in Thann om eerst een paar km warm te rijden en daarna aan de beklimming begonnen. Ongelooflijk mooi ookal is het een flink eind tot de top. Het tussenstuk is prettig om een beetje op adem te komen en (mentaal) voor te bereiden op het tweede deel.
Eenmaal boven genoten van het prachtige uitzicht en een warme kop soep.
We hebben deze beklimming gedaan op een Merida crossway hybride en een Cuba LTD mountainbike bike en zelfs een aantal racefietsers ingehaald :-)

Random
Wouter
2 y

Vandaag vanuit Watwiller deze klim gedaan en dat viel tegen :) je begint direct met een steile klim en gelukkig komt dan het stukje afdaling. Door de kou en tegenwind op de laatste kilometers was het echte uitdaging om boven te komen. Op de top zag ik dat het merendeel van de renners van de andere kant omhoog komt, want die is een stuk gelijkmatiger. Misschien dat ik dat de volgende keer maar doe :)

Random
Marcel
2 y

13-8 deze klim gedaan viel me niet mee omdat ik dacht dat hij gemiddeld 5% was. Nou vergeet dat maar de meeste stukken zitten boven 7-8 % het gemiddelde stijgings percentage hierboven is waarschijnlijk met de afdaal stukken mee gerekend. Verder wel een mooie klim hoor. Heb ventoux alp d huez en Stelvio gedaan en deze viel me het meest tegen. Was eerder op de ventoux boven dan op de grand ballon ????

Random
Annemieke van Baal
2 y

Vandaag deze route gelopen. Prachtige wandeling goed te doen. Het is de D431 en niet de D421 zoals in de omschrijving staat.
13 juli 2017.

Random
Frits Stoekenbroek
2 y

Ik heb deze klim op 14 juli 2017 gedaan en het was genieten. Heel gevarieerd en het middenstuk geeft wel rust zodat je het tweede gedeelte weer volle bak kan.
Het begin is alleen bos waarbij de motoren die je voorbij vliegen wel een hoop herrie geven maar wat hoger heb je mer rust en veel foto momenten.
Mijn verzet wat ik heb gebruikt was 50/34 - 11/32 De 32 heb ik op het steilste gedeelte, 10%, gebruikt. Voor het overige 34-28. Ik ben een matige klimmer :-(
https://www.strava.com/activities/1067016165

Random
Rik
3 y

Prachtige beklimming, jammer van de tussentijdse afdaling. Ging zelf, als matige wielrenner, met een verzet van 39x30 omhoog. Heb regelmatig gewenst dat ik een 34x30 had, maar die wens kwam niet uit. Hierdoor op sommige stukken harkend omhoog gegaan.

Random
Dennis
3 y

Vorig weekend deze klim gedaan. Mijn eerste keer "echt" klimmen en was van te voren een beetje gespannen. Zou ik het wel kunnen? De klim loopt erg lekker zowel het eerste als het tweede gedeelte. De stukken van 10% in het tweede gedeelte waren wel even pittig maar zeker niet onoverkomelijk en nergens echt in het rood gefietst. Een aanrader voor diegene die graag hooggebergte willen fietsen maar niet weten waar ze staan. Een mooie col in het middelgebergte die niet echt ver van huis is! Een super ervaring, nu op naar de Alpen!

Random
Robin
4 y

Mooie tocht, maar best nog koud met de laatste 6km sneeuw aan de zijkanten van de weg. Het is trouwens langs de D431 en is dus anders dan in de omschrijving staat. Prachtige klim met hele mooie vergezichten. Naast het afzien, dus ook genieten.

Random
Ludo
4 y

Heb deze vandaag op de tacx geprobeerd... hopelijk klopt het hoogteprofiel van de route in de tacx niet, want kwam toch een paar keer 18,5 % stijging tegen (en dan niet 10-20 meter, maar minimaal 500 meter en meer)....

Als iemand mij kan vertellen wat het max stijgingspercentage (piek) is ben ik hem/haar erg dankbaar....
Kan ik met een gerust hart (hoop ik dan toch) verder gaan met trainen....

Random
Jacco
4 y

Tip:
Parkeer je auto bij Lac de Kruth. Vervolg daar de weg over 28 km naar beneden richting Cernay. Dit is vals plat naar beneden, dus kan je goed warm rijden. Vervolgens ca. 22 km klimmen naar de Grand Ballon. Vandaar weer afdalen richting Lac de Kruth. Rondje is dan zo'n 75 km.

Random
Mesmaekers Nicolas
4 y

Een leuke klim die je eigenlijk in 2 kan opdelen door het recuperatiestuk ongeveer halfweg. Het uitzicht is wonderbaarlijk en de moeite waard. Tijdens het recuperatiestukje dat afdaalt opletten bij nat weer voor de kasseien in de haarspeldbocht. Wel fris boven op de top (nochtans mooi weer).

Random
Dirk Haerens
4 y

op deze website haalde ik mijn info, waarvoor dank. Top ! Ik ben gestart in Wittelsheim om zo via Cernay de beklimming aan te vatten. Tijdens het eerste deel tot aan Col Amic was ik een beetje te enthousiast gestart... Heb dan gelukkig even kunnen temperen door de stukken vals plat. Heerlijke beklimming en eentje om af te vinken. Aanrader. Plaatselijke bevolking had me wel aangeraden om deze klim in de week te doen. Er zitten een pak toeristen op deze col in het weekend.
Groeten, Dirk

Random
Arnoud
4 y

Beklimming bestaat eigenlijk uit twee delen. eerste deel zo rond de 7% met een paar zware stukken. Mooi beschut en koel. Wel zeer druk op de weg (motoren). Dan een stuk vlak/ vals plat/ afdaling wat echt even 'schakelen is'. Daarna de laatste 6,5km waar alle routes vanuit Zuid bijeenkomen en zo'n 8% is, met stukjes van 10%. Hier kan het zowel warm zijn als bewolkt en winderig. Geen bos meer, dus elementen hebben vrij spel. Neem dus zeker een jasje mee voor naar beneden

Add your review/story

If you want to share something you need create an account. It only takes 1 minute and it is completely free.

  • Comment on all ascents you've climbed
  • Submit your favourite climbs
  • Engage in the community
Sign up

Already an account?