Col du Galibier

Mes ascensions
Profil de hauteur Col du Galibier
Profil de hauteur Col du Galibier
Profil de hauteur Col du Galibier
Connectez-vous pour donner votre avis sur ce profil de raideur

Le Galibier, l'ascension d’un monstre entre les Alpes du Nord et du Sud

Comme de nombreux cols, le col du Galibier peut être grimpé de deux côtés différents. Mais en réalité il n'y a qu'un seul véritable col du Galibier, celui-ci se trouve du côté de la vallée de la Maurienne , en passant également par le col du Télégraphe. Ce dernier fait partie intégrale de la montée du Galibier. Le Galibier est situé entre la Savoie du Nord et les Hautes Alpes du Sud dans les Alpes françaises . Du côté de Valloire en Savoie la verdure y est proéminente, des pins y poussent et il fait souvent frais et humide. En revanche, du côté des Hautes Alpes le climat est plus chaud, l'herbe est souvent sèche et ce sont des mélèzes qui remplissent les forêts. La vue depuis le col du Galibier vers l'Oisans est incroyablement belle ainsi que vers la Savoie, avec l'immense Mont Blanc en toile de fond.

Les vrais cyclistes partent de Saint Michel de Maurienne

De nombreux cyclistes considèrent Valloire comme le point de départ de la montée vers le Galibier. Mais les vrais cyclistes prennent le départ dès la vallée et ça ne rigole pas dès le début. L’ascension reste raide tout le long de la montée. Une pause ne vous est accordez qu’une fois arrivée au sommet du col du Télégraphe. Après le village de Valloire la montée se corse encore, surtout mentalement. Vous avez alors devant vous une longue route assez plate, mais il n’est plus question de faire demi-tour. Les jambes commencent à tirer et il faut vous préparer car la montée du Galibier n’est pas facile et vraiment pas de tout repos.

Le difficile Galibier

Ici il n’est pas possible de se cacher derrière quoi que ce soit. En moyenne cette montée atteint une pente de 7% et cela sur près de 18 kilomètres (uniquement depuis Valloire). Il va donc falloir ménager vos efforts afin d’être certain d’arriver jusqu’au sommet sans avoir a poser un pied à terre.

Attention au froid sur le col

Il est vrai qu’il fait souvent très chaud à Valloire, alors que le vent froid de la Savoie peut vous surprendre plus haut sur le col. Une veste supplémentaire n’est généralement pas de refus et cela même en été. Assurez-vous également de remplir vos bidons d'eau à Valloire car une fois que vous aurez quitté ce village, vous ne rencontrez plus qu'une seule ferme et quelques troupeaux de moutons. À l'exception de la rivière, vous n'avez alors plus aucune option afin de remplir vos bidons.

Gardez de l'énergie pour les derniers kilomètres

Les derniers kilomètres jusqu'au col sont vraiment raides. L’altitude se fait sentir et le paysage est lunaire, il n’y a alors plus rien d’autre à faire que de pousser sur les pédales. Enfin le sommet apparaît, ça y est le Galibier est dans la poche.

Noms des rues: Rue du Galibier, D902, Rue des Grandes Alpes & Route du Galibier, D902, D902b

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%

Photos

Pas encore de photos. Partagez votre propre photo de cette montée.

Les statistiques

Col du Galibier depuis Saint Michel de Maurienne par Valloire
Cette montée
Bourg d'Oisans
32 montées
Maurienne
15 montées
French Alps
183 montées
Alpes
253 montées
France
373 montées
Europe
1133 montées
Points de difficulté
1756
HC
rang
1
rang
1
rang
1
rang
5
37% plus facile que
Colle delle Finestre
rang
1
rang
7
37% plus facile que
Colle delle Finestre
Pente moyenne
5.4%
rang
21
44% moins raide que
Oulles
rang
13
rang
127
48% moins raide que
Mur de Pallon
rang
186
59% moins raide que
Scanuppia - Malga Palazzo
rang
217
rang
549
76% moins raide que
Muro di Guardiagrele
Longueur
34.8km
rang
1
rang
1
rang
3
27% plus court que
Col de l'Iseran
rang
4
27% plus court que
Col de l'Iseran
rang
3
27% plus court que
Col de l'Iseran
rang
6
27% plus court que
Col de l'Iseran
Ascension totale
2088m
rang
1
rang
1
rang
2
1% moins de montée que
Col de l'Iseran
rang
2
1% moins de montée que
Col de l'Iseran
rang
2
1% moins de montée que
Col de l'Iseran
rang
4
25% moins de montée que
Pico Veleta

Classification

Montée légendaire
Beau paysage
Joyau caché
27 épingles
Pavés

état de la route

100% 0% 0%
Basé sur 2 votes
Partagez vos connaissances. Quel était l'état de la route lors de votre sortie?

Circulation

100% 0% 0%
Basé sur 1 vote
Votre expérience compte. Quelle affluence avez-vous rencontré durant la montée?

Temps de montée

7 km/h 04:58:21
11 km/h 03:09:51
15 km/h 02:19:13
19 km/h 01:49:55

Populaire

Expériences (19)


Néerlandais

Random
Chris
10 m

Mooie klim waar je je steeds kleiner gaat voelen tussen de grote bergen, totdat je boven bent! Hij is betreft steilte goed te doen, vooral de laatste km zijn even wat pittiger, en de afdaling aan de andere kant is fantastisch! Al met al een klim om om je lijstje te hebben staan.

Random
Richard Vrieling
1 a

Een super mooie klim waarbij de Telegraphe een behoorlijke sta in de weg is als je vanuit Saint-Michel vertrekt. Het is niet echt een warming-up, maar een echte berg ook. Op deze berg is het dus inhouden geblazen, zodat je kunt knallen op de Galibier. Ik vond het een supermooie belevenis, hoewel het mijn eerste ervaringen in het hooggebergte waren. Ik voelde de adrenaline vanaf het moment dat je rechtsom het bruggetje overgaat en dan het steile stuk op gaat tot aan de top voorbij de tunnel. En natuurlijk de afdaling terug naar Valloire. Mijn belevenissen van deze klim en de anderen die ik deze dagen in het Maurienne gebied heb gedaan zijn terug te lezen op mijn blog: https://richardvrieling.blogspot.com/2018/06/fietsen-vanuit-de-maurienne-vallei-3.html

Random
Timo
1 a

Prachtige klim, al zeg ik het zelf. Heb een vakantiehuisje 1,5 uur rijden van de Galibier, en heb de berg meerdere malen beklommen. Persoonlijk record is 2:54:19. Het stukje afdalen is echt even lekker uitrusten, ook al is het zo'n klein stukje.

Random
Hervé
1 a

Vandaag combinatie Telegraphe-Galibier gereden. Alles is zoals vermeld. Mooie klim, voor mij pittig want ben niet zo getraind als de meeste. Hard afgezien, maar een unieke ervaring. Zowel de trip als de uitzichten! Heb uiteindelijk ook de top bereikt. Maar inderdaad aan te raden voor krachten te verdelen en een jasje mee te nemen, zeker voor de afdaling! Ook regelmatig drinken en iets binnen spelen. Maar voor mij een ervaring dat ik nooit zal vergeten!

Random
Ruben
1 a

Toffe col! De klim valt eigenlijk reuze mee doordat het nergens echt steil is. Lange klim is het zeker, maar een col als de stelvio / gavia / mortirolo is toch echt een stuk pittiger. Kwestie van goed indelen en niet te hard beginnen. Op de top kan het tevens erg koud zijn, neem dus een jasje (en beenstukken) mee voor de afdaling.

Random
Bart Rosa Bian
2 a

Daal nooit af richting Bedion! Te druk om lekker snelheid te houden. Vooral volgers in stationwagens zwalken over de weg;.Gevaarlijk. Ga richting Malachin .

Random
Marten
2 a

De Galibier is vanaf Valloire echt een geweldige klim. Eerste paar kilometer zijn nog een beetje vervelend, maar de laatste 10 km zijn echt de moeite waard. De Telegraphe ervoor is verschrikkelijk, maar dat moet je maar overhebben voor de mooiste en zwaarste beklimming van Frankrijk.

Random
Franck Pastor
2 a

Het profiel op de kaart lijkt aan de "tunnel du Galibier" te stoppen. Fietsers mogen niet door dit tunnel maar moeten tot de echte col du Galibier doorgaan, nog één kilometer hoger. En gelukkig zo want die laatse kilometer is een parel: echt steil (10 %) en met een schitterende panorama.

Random
Ro
2 a

Plekken van herstel heb ik niet gezien maar wel percentages tot 15%. Een machtig mooie klim vanuit Valloire. Dorp zelf is buiten het seizoen niks te beleven overigens.
Hoe hoger je komt, des te indrukwekkender de klim. Muren van sneeuw, hele groep marmotten en soms oorverdovend stil...
als je dan ook nog van regen naar zon gaat, vervolgens een sneeuwbui op je dak krijgt en uiteindelijk in de zon boven op de top staat, dan is dat voor tot nu toe de ultieme klim...
Een prachtige en loodzware beklimming, maar zeker de moeite waard!

Random
A=
2 a

Mooie klim en prima te doen omdat er veel plekken zijn om enigszins te herstellen en de stijgingspercentages niet boven de 10% komen. Niet te vergelijken met de Stelvio.

Random
Sven
2 a

Vandaag de galibier beklommen. Wat een helse tocht. Het eerste stuk is goed te doen en kon ik aardig doortrappen. De afdaling naar valloire is wel even lekker om je benen wat rust te geven. Meteen na het dorp begint de beklimming steil. Dit is niet goed te zien in het routeprofiel. Toch kon ik hier aardig doortrappen. Vanaf een km of 7 voor de top zie je waar je ongeveer naar toe moet. Toen begon het ook echt zwaar te worden. De benen wilde niet goed meer. Toch gelukkig gehaald maar wat was het zwaar.

Random
Michiel Wijngaard
3 a

Op 21 september heb ik de Telegraph en de Galibier beklommen. Er was veel onzekerheid over het weer. Uiteindelijk viel dat mee maar alle soorten ben ik wel tegengekomen( mist, zon, regen en sneeuw).
De Telegraph is een mooie col die ik relatief rustig opgereden ben. Dit is een advies voor alle recreatieve fietsers ( zoals ik). Kijk uit voor overschatting en probeer marge over te houden. Er komt na de Telegraph nog genoeg klimwerk....!
De Galibier was zwaar, indrukwekkend en prachtig om te beklimmen. Het is mij gelukt deze mythische col op
te rijden met marge waardoor er (nog) meer ruimte was om te genieten. Als ik binnenkort terugkijk op 2016 en de vraag luidt wat was je hoogtepunt in 2016?: Het bereiken van de top van de Galibier is dan mijn antwoord. Schitterend om dit mee te mogen maken!

Random
IP
3 a

Vorige week gefietst en de totale afstand van de klim tot aan top Galibier is bijna 35km, stukje langer dan hier aangegeven wordt. Het regende flink en laatste 6km en afdaling waren erg koud, volgende keer een extra jasje meenemen dus!

Random
Laurens
4 a

Vorig jaar, zonder al te veel training, tijdens de familievakantie, het idee gekregen:"goh, die calibier ligt hier vlakbij, waarom niet een fietsje huren en er tegenop klimmen?? Nu had ik ook nog nooit een berg beklommen op de fiets, dus je snapt het al... Ik ging 4 keer (bijna) dood...

Ik ben vanuit Valloire naar de top gefietst en weer terug.

Naast het feit dat ik dit natuurlijk niemand zou adviseren op deze manier, heeft het me wel onvoorstelbaar veel gebracht (vooral mentaal gezien).

Tip van de dag: indien je bij de zwaarste taak/uitdaging /opdracht etc. begint, kan (bijna) alles daarna alleen maar meevallen toch??

Ride on!

See you in southern Spain around February 2016?

Cheers,

Laurens.

Random
LEV
4 a

De zware kant gepakt. Laatste 5 km zaten mijn maat en ik er helemaal doorheen. Elkaar naar boven gepraat, het moment dat je de top daadwerkelijk behaald is ongekend! Jammer dat we op de terugweg naar de auto niet hebben kunnen genieten van de afdaling van de Col de Telegraph, wegens stortbuien, onweer en hagel heb ik de volgende dag mijn remblokjes kunnen vervangen.

Random
Sandra
4 a

Eerlijk gezegd was ik behoorlijk bang voor deze klim. Zeker omdat ik deze voor het eerst reed tijdens de Cyclo Luc Alphand, dus na de Montgenevre en de Mont Cenis dus na zo'n 140 km. Maar eigenlijk viel de klim mij mee. Het eerste deel van Telegraphe is saai en niet echt moeilijk. Deze wordt ook steeds makkelijker naar de top toe. De korte afdaling naar Valloire geeft even een heerlijk rustmoment. Daarna in Valloire is het even heel erg steil. Om daarna nog een paar kilometer rustig aan te doen. Hou genoeg kracht over voor die laatste loodzware kilometers. Maar als je in Valloire rustig aandoet, dan zul je hierboven veel tijd goed kunnen maken! Een geweldige klim.

Random
Martijn
4 a

Had niet iemand me kunnen zeggen dat je wat moet overhouden voor de laatste 7 km. Die waren echt heel zwaar. Maar heerlijk gefietst!

Random
Harold
5 a

30 km klimmen
Van heet tot 12 graden op de top
Genoeg drinken en warme kleding meenemen

Random
benny
5 a

Galibier opgelopen vanuit Valloire in 1u47 minuten.Loodzwaar maar gelukt!Veel wielertoeristen voorbijgelopen!

Ajouter une expérience

Si vous souhaitez réagir, créez un compte. Cela ne prend qu'une minute et c'est totalement gratuit.

  • Réagir sur toutes les ascensions
  • Ajoutez vos ascensions préférées
  • Rejoignez la communauté
S'inscrire

Avez-vous déjà un compte?