Passo dello Stelvio from Bormio

Elevation profile Passo dello Stelvio from Bormio
Elevation profile Passo dello Stelvio from Bormio
Elevation profile Passo dello Stelvio from Bormio
Log in to give feedback about this elevation profile

Tsja, de Passo dello Stelvio Stelvio vanuit Bormio is duidelijk 'de andere' Stelvio. Want iedereen die het ovder de Stelvio heeft, heeft het over die beroemde haarspeldbochten aan de zijde van Prato. Opzich logisch want er zijn maar weinig wegen zo indrukwekkend. Maar we doen deze zijde van de Stelvio te kort door het 'slechts' de andere zijde te noemen. Landschappelijk is de klim vanuit Bormio misschien zelfs wel mooier. Denk aan hoge rotswanden indrukwekkende watervallen en felgroene azlpenweides om in het echte hooggergte te eindigen. Kortom zeker geen troostprijs.

De Stelvio vanuit Bormio

Vanuit Bormio is de Stelvio niet te missen, volg de borden of de vele fietsers, motorrijders en oldtimers die de col opgaan. De eerste haarspeldbochten liggen al in het dorpje zelf. Niet al te steil slingert de weg hier omhoog om een indrukwekkende kloof in te rijden. Het is nergens extreem steil, maar evengoed is het overal flink doorpoten. Na de eerste bochten boven Bormio blijf je vrij lang op een balkon rijden. Als het nog kan geniet van het uitzicht, want het is indrukwekkend en mooi. Enkele smalle en natte tunnels verdienen het om op te letten (reflecterende kleding en een klein lampje zijn niet onverstandig).

Stjgingspercentage Stelvio

Naast een indrukwekkende rivier die eerder een waterval genoemd mag worden gaat de weg over in met flinke stijgingspercentage haarspeldbochten, voor vele makkelijker fietsen: van bocht naar bocht. Het zijn er minder dan aan de andere zijde van de Stelvio, maar het genieten (of pijnlijden) is er niet minder om. Na deze haarspeldbochten gaat de weg even steil recht omhoog om daarna even terug te vallen. Heerlijk om de benen weer even los te draaien voor de 'Grand Finale' Want de laatste kilometers zijn steil heel steil, vlak voordat je de kermis van de Stelvio in rijdt. In je eentje genieten van je overwinning op deze col zit er niet bij.

Road name: Via Stelvio

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%

Photos

No photos yet. Share your own photo of this climb.

Statistics

Passo dello Stelvio from Bormio
This climb
Italian Alps
37 climbs
Alps
253 climbs
Italy
38 climbs
Europe
1138 climbs
Difficulty points
1344
HC
rank
16
51% easier than
Colle delle Finestre
rank
34
51% easier than
Colle delle Finestre
rank
16
51% easier than
Colle delle Finestre
rank
40
51% easier than
Colle delle Finestre
Average gradient
7.4%
rank
11
44% less steep than
Scanuppia - Malga Palazzo
rank
57
44% less steep than
Scanuppia - Malga Palazzo
rank
13
68% less steep than
Muro di Guardiagrele
rank
196
68% less steep than
Muro di Guardiagrele
Length
20.8km
rank
14
39% shorter than
Monte Bondone from Dro
rank
51
56% shorter than
Col de l'Iseran
rank
14
39% shorter than
Monte Bondone from Dro
rank
69
56% shorter than
Col de l'Iseran
Total ascent
1532m
rank
9
19% less ascent than
Col du Grand-Saint-Bernard
rank
27
27% less ascent than
Col de l'Iseran
rank
9
19% less ascent than
Col du Grand-Saint-Bernard
rank
30
45% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
34 hairpin turns
Cobbles

Road surface condition

0% 0% 0%
Based on 0 votes
Share your knowledge. Whats was the condition of the road during your ascent?

Traffic

0% 0% 0%
Based on 0 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 02:58:01
11 km/h 01:53:17
15 km/h 01:23:04
19 km/h 01:05:35

Popular

Reviews/stories (18)


Dutch

Random
Will de Jong
8 Mo

Vanuit Bormio inderdaad afgesloten, s morgens tussen 6.00 en 8.00 uur weg naar de top wel open. Op 17 september eerst met de auto en fietsen achterop vanuit Bormio naar Prato gereden daar op fiets gestapt en berg beklommen vanuit Prato. Geweldige tocht, met een meesterlijke en machtige uitstraling van de col. Top bereikt samen met mijn zwager die kramp kreeg onderweg. Er zijn eigenlijk geen woorden voor. Doe toch een poging. Geweldig, mooi , genieten en afzien te gelijk wat een ervaring. Na de afdaling naar Prato weer met de auto naar Bormio. Die dag totaal met auto en fiets 272 haarspeldbochten genomen. Onbeschrijflijk....

Random
Sl
8 Mo

Stelvio vanaf bormio nog 2 weken dicht, zal waarschijnlijk via de informatie van locals niet mer opengaan. Dit wegens hevige rotsen die over de weg blijven vallen! Veel Nederlandse wielrenners zijn teleurgesteld!

Random
Ruud
9 Mo

Stelvio vanuit Bormio is vanaf 2 sept dicht wegens rotsen op de weg. Blijft in elk geval deze hele week nog dicht. dus ik heb veel spijt dat ik hem niet meteen 1 sept gedaan heb. Maar ja, rondje Stelvio up, umbrail af en stelvio op, op eerste fietsdag is ook weer niet alles. Wordt dus twee uur auto rijden om in Prato te komen. Maar er zit niets anders op wand je komt toch voor de Stelvio.

Random
Jan
9 Mo

Gisteren de Stelvio van beide kant gefietst. Ideaal dat de klim 1 dag per jaar verkeer vrij is. Al betekent dat wel dat je met 1.000 anderen fietst. Lampje zou ik zeker aanraden. Wegdek vond ik erg goed in vergelijking met bijvoorbeeld de Mortirolo. De klim zelf vond ik heel erg goed te doen vanuit Bormio. Nergens is het echt enorm stijl op de laatste km's na. Gelukkig kun je kort voor die laatste km's een beetje op adam komen op een flink stuk vals plat.

Random
Jeroen
10 Mo

Op 19-7-2019 de Stelvio vanuit Bormio gereden. Rond 10:00 vanuit Bormio vertrokken en benieuwd wat de ‘legendarische’ Stelvio mij gaat brengen. Prima weersomstandigheden met zonnetje en zo’n 16-18 graden. Voor- en achterlichtje is wel prettig voor eigen veiligheid voor in de tunnels. Klimmen ging goed en na eerst beetje in ritme moeten komen lekker door kunnen trappen. Ik vond de weg echt prima dus misschien hebben ze wegdek onlangs verbeterd of zo maar was echt goed. Ja, er is zeker verkeer, m.n. motors toen ik er reed, maar vond het echt goed te doen en geen ‘last’ van gehad. Dus denk dat het veel uitmaakt welke dag en tijdstip je kiest.
Boven is het inderdaad een ‘kermis’, maar dat is te verwachten op zo’n bekende klim. Maar vond het niet storend, en daar even genoten van uitzicht aan de ‘andere’ kant. Het is inderdaad wel handig om jackje of iets voor de afdaling mee te nemen want kan best fris zijn.

Random
Marcel
10 Mo

Gister 17 juli gereden. Prima weersomstandigheden onderweg. De omschrijving op deze site komt overeen met mijn ervaring. Het vele verkeer en de smalle wegen maakt het soms wel wat benauwd. In de afdaling was de overgang van licht naar donker in de tunnels nog wel een aandachtspunt. Zeker ook omdat er bijna in iedere tunnel een knik naar rechts zit.

En idd neem voldoende kleren mee om af te dalen of om de veranderende weersomstandigheden aan te kunnen..

Random
Edo
1 y

Aanvulling: het dorp heet niet Rasin, maar er zijn meerdere dorpjes tegen elkaar aan. Pradelle en Pedenosso zijn er twee. Als je de makkelijkere route wil dan ga je vanuit Bormio eerst naar Premadio (langs de golfclub).

Random
Edo
1 y

Eerder deze week heb ik deze beklimming gereden. Erg mooi en uitdagend, de beschrijving op deze site herken ik goed, behalve dat ik deze zijde landschappelijk echt veel minder vind dan de Prato zijde. Niet alleen vanwege de haarspeldbichten, maar ook vanwege de bergtoppen.

Vanuit Bormio is er nog een andere mooie klim dan de Stelvio en de Umbrail, eentje die ik nergens terug vind in de lijstjes. Dat is de klim naar de Torri die Fraele; die kan je starten in Bormio, of vanuit het dorp Rasin (vanwaar hij steiler maar korter is). Beide kanten leiden dan omhoog naar de haarspeldbochten die uitkomen bij de hoog gelegen meren van Cancano. Zeer de moeite waard vanwege de haarspeldbochten, de torentjes onder de top, de stijgingspercentages, en het prachtige uitzicht over de meren en de bergtoppen als je boven bent.

Random
Ro
2 y

Deze week 2x beklommen. Prachtige afwisselende maar pittige beklimming. het wegdek is momenteel zeer goed omdat de Giro hier kort geleden passeerde. Rond kilometer 8/9 kom je door een aantal korte, goed verlichte tunnels. verder een heerlijke klim met de haarspeldbochten, watervallen aan alle kanten en overstekende marmotten voor wie ook nog oog heeft voor de natuur. Het laatste stuk is het zwaarst, maar de aanblik van de top is goed voor het moraal. Al met al een geweldige ervaring!

Random
Thomas
3 y

Gereden in 2004. Opgestapt in Santa Catharina (Gavia) om nog wat warm te draaien, vervolgens de Stevio van beide kanten beklommen en gedaald. Beide kanten zijn zeer zwaar. De kant van Prato heeft uiteraard de naam, maar persoonlijk kies ik de kant van Bormio. Ietsje milder, een afwisselender landschap en, niet geheel onbelangrijk, een gewéldige afdaling! Afdalen aan de kant van Prato is erg vermoeiend door de vele haarspeldbochten met de grote hellingspercentages.

Random
Jurgen
3 y

Natuurlijk fiets je de Stelvio op als je in de buurt bent, maar houdt rekening met een deceptie. Het is er namelijk zó druk, met name met motoren en auto's waarvan de chauffeurs hun rijbewijs op de kermis gewonnen hebben. Staat tegenover dat het wel een beestachtige klim is met de meest fantastische uitzichten...

Random
Caestecker Kevin
3 y

Vandaag 09/09/2016 de Stelvio opgefietst vanuit Bormio en de afdaling via dezelfde weg. De Stelvio mag dan een grote naam hebben, wat mij zal bijblijven is het gedrag en de snelheid van de vele sportwagens en motorrijders op deze berg. Ik ben er ontzettend gedegouteerd van. Gisteren drie andere cols opgefietst in de buurt van Bormio zonder problemen. De Stelvio is een racebaan waar velen de snelheid niet respecteren en risico's nemen en hierdoor worden fietsers echt wel in gevaar gebracht. Een echte schande. Voor wie in de buurt komt fietsen. Torre di Fraele is een absolute aanrader.

Random
Dick Huisman
3 y

Op woensdag 17 augustus 2016 begonnen vanuit Bormio en de Stelvio beklommen. Wat een prachtige beklimming per fiets. Eenmaal boven direct afgedaald naar Prato en ook vanaf deze kant de Stelvio per fiets beklommen. Een zware prestatie, maar zeker wel te doen als je voldoende kilometers hebt gemaakt en je conditie goed is. Tweemaal de Stelvio beklimmen op 1 dag doet niet onder voor de Alpe d'HuZes die ik dit jaar heb volbracht. Tip: zorg voor voldoende kleding en handschoenen, de afdelingen zijn erg koud en laat je niet verrassen door het "omslaan" van het weer. Aan de Prato-kant scheen de zon, aan de Bormio-kant regende het. Boven op de Stelviopas was het vier graden. Passo del Stelvio moet je doen! Twee keer op één dag!!!! Heerlijk dat afzien!

Random
Ton
3 y

Laatst beklommen in mijn vakantie, maar neem echt warme kleding mee, bij ons begon het te regenen en dan is het even een ander verhaal omhoog

Random
eddyvanderwerff@hotmail.c
4 y

nog geen idee ik ga hem in september doen samen met 49 anderen ben wel een beetje benieuwd waar ik op letten moet

Random
Jobik
5 y

De week voor de officiële opening van de col (ergens eind mei meestal) fiets je wel redelijk alleen naar boven. De col is weliswaar 'gesloten' (lees -> de bareel is nog dicht aan de voet maar daar kruip je even onder door), maar is al helemaal vrijgemaakt van sneeuw. Enkel wat wielertoeristen uit de streek en arbeiders van wegwerkzaamheden kom je tegen. Slechts een paar auto's en geen motorrijders. Puur genieten naar boven, en nog meer naar beneden! ;-)

Random
jef verdonck
6 y

heb hem 6juli 2012 beklommen vanuit bormio , ik vond het een heel mooie beklimming laatste 2km heftig en zwaar, in bormio was het 24 graden warm boven ruim 2700m hoog amper 6 graden ijzig koud met een snijdende wind , toch een van de mooiste beklimmingen die er zijn zowel de weg natuur uitzicht en hoogte een topper

Random
arnoud
6 y

Ik heb het geluk half oktober met zon naar boven te rijden, dus geen hordes motoren en old timers maar hele tijden alleen ik en de berg, alleen het geluid van de riviertjes je banden en hier en daar wat verschuivende sneeuw aan de kanten. Prachtige beklimming volop genoten. Zorg alleen in deze tijd wel voor goede kleding voor de afdaling anders is dat wat minder, naar boven heb je het wel warm.

Add your review/story

If you want to share something you need create an account. It only takes 1 minute and it is completely free.

  • Comment on all ascents you've climbed
  • Submit your favourite climbs
  • Engage in the community
Sign up

Already an account?