Col du Glandon

Elevation profile Col du Glandon
Elevation profile Col du Glandon
Elevation profile Col du Glandon
1199
difficulty points
7%
avg. gradient
12.2%
steepest 100 meter
20.9km
length
1471m
total ascent

Share this climb

234

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Col du Glandon is a climb in the region Bourg d'Oisans. It is 20.9km long and bridges 1471 vertical meters with an average gradient of 7%, resulting in a difficulty score of 1199. The top of the ascent is located at 1924 meters above sea level. Climbfinder users shared 18 reviews/stories of this climb and uploaded 23 photos.

Road name: D927

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (23)

Col du Glandon
Col du Glandon
Col du Glandon
Col du Glandon
Col du Glandon

If you want to upload your photos, you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?

Statistics

Col du Glandon from La Chambre
This climb
Bourg d'Oisans
57 climbs
La Maurienne
39 climbs
French Alps
1020 climbs
Alps
2644 climbs
France
4279 climbs
Europe
15357 climbs
Difficulty points
1199
1
rank
4
26% easier than
Col du Galibier
rank
5
26% easier than
Col du Galibier
rank
19
26% easier than
Col du Galibier
rank
173
rank
23
26% easier than
Col du Galibier
rank
232
Average gradient
7%
rank
25
29% less steep than
Oulles
rank
25
29% less steep than
Lac du Loup
rank
278
59% less steep than
Chemin des Riffroids
rank
1156
67% less steep than
Muro di Lundo from Lundo
rank
723
59% less steep than
Chemin des Riffroids
rank
3210
75% less steep than
Calçada das Carquejeiras
Length
20.9km
rank
8
40% shorter than
Col du Galibier
rank
4
40% shorter than
Col du Galibier
rank
52
56% shorter than
Col de l'Iseran
rank
184
rank
121
56% shorter than
Col de l'Iseran
rank
446
Total ascent
1471m
rank
4
29% less ascent than
Col du Galibier
rank
4
29% less ascent than
Col du Galibier
rank
15
29% less ascent than
Col du Galibier
rank
74
31% less ascent than
Colle del Nivolet
rank
19
29% less ascent than
Col du Galibier
rank
131
47% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
6 hairpin turns

Road surface condition

70% 20% 10%
Based on 10 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

78% 22% 0%
Based on 9 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 02:59:22
11 km/h 01:54:09
15 km/h 01:23:42
19 km/h 01:06:05

Popular

Alpe d'Huez

Alpe d'Huez

famous beautiful
Col du Galibier

Col du Galibier

famous beautiful
Col de la Croix-de-Fer

Col de la Croix-de-Fer

famous beautiful
 

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com will be placed. When you proceed to a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (18)


Dutch

Menno
2 Mo

Schitterende col! Echt alleen maar genieten. Wel pijn lijden natuurlijk maar dat moet ook. Vooral de laatste 2/3 km lieten de benen branden. Daar moet je echt nog een tikkeltje energie voor bewaren. Maar de uitzichten, mag nifiek! Op een mooie heldere zomerdag gereden, dat dan weer wel. Vervolgens natuurlijk nog gratis de Croix de Fer erbij en daarna de eeuwigdurende afdaling met tunneltjes en klimmetjes. Schitterend.

Col du Glandon
Col du Glandon
Col du Glandon
Col du Glandon
Kevin
2 Mo 01:36:13 (13.1km/h)

In juni 2021 was de Glandon de eerste klim in mijn Marmotton avontuur. Vooral het tweede gedeelte van de klim is prachtig. Je fietst in alle rust door een groene gordel met magnifieke vergezichten. De serie van haarspeldbochten in de slotkilometers is eveneens genieten, als je nog wat in de tank hebt tenminste. Kortom, geweldige klim in een prachtige fietsregio.

DirkVanderPerk
3 Mo

Mooie klim die steeds mooier en steeds steiler word naarmate je de top bereikt. Vlak voor de top een paar fraaie haarspeldbochten waar je nog even flink voor in de kuiten moet klimmen.
Eenmaal bovengekomen heb je een prachtig uitzicht. Verder kun je dan de Col de la Croix Fer nog even gratis meepikken en als je rechtsaf slaat bij de Auberge kun je ook nog even genieten van het best wel fraaie stuwmeer aan het begin van de Vallei. Je kunt hem ook rijden vanaf Allemond of vanaf St. Jean de Maurienne. Ik heb er nu twee gedaan en ze zijn allemaal even mooi.

Col du Glandon
Col du Glandon
Col du Glandon
RichardVrieling
5 Mo

Deze klim hebben we in de zomer van 2019 voor het tweede jaar op rij gedaan omdat hij zo mooi is. Dit keer zijn we gestart in Saint-Jean-de-Maurienne en hebben we eerst de lacets de montvernier gedaan, dan door naar de Chaussy om af te dalen naar La Chambre. Van hieruit de Glandon wat een loodzware klim is, met name in de hitte. Dan is het eigenlijk onverantwoord om na het dorp nog door te rijden. Vervolgens naar de top van de Croix-de-Fer om dan weer af te dalen naar Saint-Jean. Lees hier ons verslag: http://www.fietsen-reizen-schrijven.nl/fietsen/klimmen-in-de-alpen-met-een-hittegolf-1-lacets-chaussy-en-glandon/

ankertiel
1 y

Alles is te doen mits redelijk getraind, wij reden er met bepakking ca 20 kg tegenop in zo'n andethalf uur meen ik, laatste paar 100m werd zigzaggen tot we 2 coureurs voor ons zagen en we toch nog rechtdoor konden en ze nog net voor de top passeerden, waren ook nog ontstemd omdat er geen suiker bijbons hadden maar die paar die we ritselden op café hadden we hard nodig voor de koffie en thee op de camping! Schitterende afdaling overigens richting dHuez waar we menig automobilust de schrik aanjaagden door links te passeren.

Yannick
1 y 01:47:00 (11.7km/h)

Schitterende klim. Mooie afwisseling met dorpjes, bos en het schitterende open stuk. De kleine afdaling in Saint Colomban de Villards is een welkome verrassing voor de benen.

Overigens is de klim de eerste 15 km goed te doen, hierna begint het erg steil te worden en werd het harken.

merre
1 y 01:33:27 (13.4km/h)

Absolute must. Stevige col maar zeker te doen. Landschap is gewoon fantastisch!

Col du Glandon
Random
Richard Vrieling
2 y

Wat een mooie klim! Nadat je het dorp uit bent begin je met bos, daarna nog weer een dorp en dan eens steeds minder bomen, en meer uitzicht op weide, rivieren en sneeuw. We hebben hem in juni gedaan tijdens de 2e van 3 fietsdagen in deze omgeving. De laatste kilometers hakken erin, maar als je een goed ritme vindt kan je zo in een tempo boven komen. De uitzichten tijdens en na het fietsen zijn meer dan de moeite waard.

Mijn ervaringen van de Glandon en daarna de Croix-de-Fer en de Mollard heb ik geschreven op mijn blog: https://richardvrieling.blogspot.com/2018/10/fietsen-vanuit-de-maurienne-vallei-2.html

Random
Allan van Alten -Fitcoach
3 y

Zo gezegd, zo gedaan. Eerst vanuit Allemont, eroverheen en dan vanaf La Chambre terug. Schitterende klim!
Na ca. 10 km kun je even bijkomen/bijtanken met een lichte afdaling om vervolgens weer verder te klimmen.
De laatste 6 km’s zijn het zwaarst, dus zorg ervoor dat je dan nog de energie hebt.
Heel afwisselend: dorpjes, bos, rivier en dan op het laatst lekker open.
Ik vond het afgelopen week de mooiste klim en wat de sportprestatie betreft: het ging een heel stuk beter als afgelopen zondag :D

Random
Allan van Alten -Fitcoach
3 y

Ik heb deze klim gedaan NA de beklimming Croix de Fer vanaf Zuid en ivm. wegwerkzaamheden Col du Mollard. Ik vond het ontzettend zwaar met de km’s die ik in de benen had. Wel erg mooi idd: een aanrader. Wellicht dat ik m in deze vakantie eens aanga net frisse benen :D

Random
Michiel Wijngaard
4 y

Deze col heb ik beklommen op dinsdag 20 september. Prachtige en zware klim. De laatste vier kilometer zijn verschrikkelijk. Toch ben ik behoorlijk goed bovengekomen. Het is zaak voor een recreatieve fietser ( zoals ik) om vooral rustig te blijven en marge te houden.
Onderaan de col was het nog lekker warm maar bovenop de col was het koud en winderig. Via de de Croix de Fer ben ik weer afgedaald naar St Jean de Maurienne. Prachtige tocht!

Random
Freek Dicke
5 y

Geweldige klim, eerst per toeval met de auto vanuit La Chambre gedaan en direct op de lijst gezet. Zondag 21 augustus de klim gemaakt. Gestart met 17 graden, maar na 1km kon het lange spul al uit. Prachtige uitzichten en altijd spanning op de kuiten. Zelfs het deel dat lijkt te dalen is nog 6% stijgen. Vooral de laatste 2km zijn loeizwaar met 12 en 10%, maar dan heb je ook wat gepresteerd. Heb er iets meer dan 2 uur over gedaan, begeleid door mijn gezin dat op strategische punten ondersteunde. Een nadeel is de drukte op de top op zondag waardoor je er niet kan parkeren. Na de top nog even 6km heen en weer naar de Col de la Croix de Fer. Bij de Barrage was het genoeg en kon de fiets in de auto.......
Tips:
* Neem handschoenen, lange arm- en beenstukken mee en een muts, het kan boven erg koud zijn (in mijn geval 12 graden op de croix de fer)
* Voldoende eten en drinken pakken
* De weg is goed, maar let op dalende fransozen die altijd over de middenstreep aankomen rijden

Random
Jouke
5 y

Mooi met steile laatste kilometers. Uitzichten in haarspeldbochten de moeite, hoewel niet imposant.

Random
Feddo
5 y

Oh oh, wat een klim en met 36 graden, werkelijk een killer! Zorg dat je twee goed gevulde bidons hebt en neem voor de zekerheid een extra gelletje. De percentages worden elke kilometer meer. De laatste 6 kilometers zijn écht een hel en je denkt iedere keer "wanneer stopt dit!?" Bovenop wacht een koud colaatje. Drink vooral niet uit de beekjes of uit het fonteintje in het dorpje, want dat vindt je maag niet fijn. Houd tevens na 4 kilometer je neus dicht voor de mest van de omliggende akkers.

Random
Robert
6 y

Mijn favoriete klim! Deze mythische berg heeft meningeen geïnspireerd om sport tot poëzie te verheffen. Zoals bijvoorbeeld hoe de Belgische krant 'Het Volk' de Glandon beschrijft wanneer Eddy MErckx op 19 juli 1977 zijn Waterloo vindt: "...... op de col de Glandon, de ruige, smerige, voorhistorische Alpencol, waarvan de wegen in de afdaling nauwelijks bereidbaar zijn en het smalle bultige asfaltlint bergop amper plaats biedt aan een auto. De Glandon is de schande van Frankrijk, veel meer dan de negorij van het Noorden, de buik van Parijs en de naaktstranden van de Azurenkust. De col de Glandon is een ondermaanse, gemene gril van de natuur waar 's nachts wellicht nog kobolten ronddolen tussen de melkwitte nevels en afschuivende sneeuw. De Glandon is een monster vergeleken met de Tourmalet. De Glandon roept verre duistere krachen op zoals de Killimandjaro in Afrika. De Glandon is het einde van de beschaving. Over die wolkenhoge col hebben de renners om hun moeder geroepen, omdat zijn de dood nabij zagen. Daar ook is het rijk van Eddy Merckx ineen gestort"


French

tug
2 Mo

Une ascension longue et piégeuse... En effet le début est relativement pentu mais régulier jusqu'au village de St Colomban des villars. De plus , on est la plupart du temps dans la forêt, donc à l'ombre.
Ensuite, la pente s'élève franchement, jusqu'aux 2 derniers qui sont d'autant plus raides qu'on a les autres dans les jambes.
Ne pas hésiter à s'arrêter quelques secondes pour des magnifiques photos... et faire redescendre le cardio! ;-)

Franck
2 Mo

Peu de choses à ajouter aux propos de Serge ci-dessous, sinon que les derniers kilomètres, en plus d'être très raides, sont magnifiques. Le cadre est particulièrement impressionnant peu avant d'aborder les lacets finaux qui sillonnent la falaise.

Prudence quand on descent ce versant, on prend très vite de la vitesse et dans la falaise proche du sommet une erreur de pilotage ne pardonnerait pas.

sergenavetat
5 Mo

Le col du Glandon 1924M souffre de l’ombre que lui fait son voisin le Col de la Croix de Fer 2067M, un peu plus médiatisé lors du Tour de France, mais surtout parce qu’il dépasse les 2000M d’altitude et pour les puristes c’est important.
Alors que son versant Sud n’est qu’un bref détour sur la route du Col de la Croix de Fer (300M), Le versant Nord est une ascension à part entière d’une grande rigueur athlétique par sa longueur 21,7Km et son dénivelé 1476M et surtout les pourcentages des 9 derniers kilomètres qui lui donne la réputation d’un col particulièrement difficile, personnellement je le trouve plus dur que la Madeleine ou même le Galibier.
Sorti de St Étienne de Cuines la pente est douce, même si les pourcentages ne sont pas insignifiants et les cyclistes expérimentés peuvent s’en servir d'échauffement.
Une fois passé St Colomban, joli petit village, la route serpente avec une succession de paysages alternant pâturages, ruisseaux et le Glandon au fond, grand et abrupte dans son final.
Ensuite il est très facile de se rendre à La Croix de Fer à 2.5 km sans vrai ascension, le plus gros ayant déjà été fait pour ensuite redescendre la vallée d'Arves à toute allure en traversant les villages qui se succèdent.
Bonne route et soyez prudents.
J'ai gravi 3 fois ce col ,2001,2015 et 2016 ( je crois )

Col du Glandon
Col du Glandon
Col du Glandon
Col du Glandon

Add my review/story

If you want to share something you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?