Mur de Grammont

Profil de hauteur Mur de Grammont
Profil de hauteur Mur de Grammont
Profil de hauteur Mur de Grammont
goudronné
pavés
121
points de difficulté
7.8%
pente moyenne
13.5%
100 m les plus raides
1.2km
longueur
91m
dénivelé

Partager cette ascension

549

Connectez-vous pour donner votre avis sur ce profil de raideur
Voir les ascensions situées à proximité

Des commentaires sur ce profil?

Vos commentaires ont besoin de texte!

Mur de Grammont est une montée située dans la région Pays des Paillotes. Cette montée est 1.2 kilomètres de long, pour un dénivelé positif de 91 mètres. Mur de Grammont a une pente moyenne de 7.8%. Avec cette raideur la montée comptabilise 121 points de difficulté. Le point le plus haut se trouve à 108 mètres d’altitude. Les utilisateurs de climbfinder ont partagés 31 expériences sur Mur de Grammont et ont téléchargés 18 photos.

Noms des rues: Brugstraat, Markt, Vesten, Oudenbergstraat & Oudeberg

C'est toujours un plaisir de monter le mur de Grammont, sans doute la côte la plus emblématique de toute la Flandres. Au sommet, on jouit d'une très belle vue sur la vallée et il y a presque toujours quelques cyclos qui récupèrent de leur effort. A faire absolument, à condition d&#... en savoir plus

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Cliquez sur la montée pour voir la route
Voir les ascensions situées à proximité

Photos (18)

Mur de Grammont
Mur de Grammont
Mur de Grammont
Mur de Grammont
Mur de Grammont

Si vous souhaitez télécharger des photos, créez votre compte. Cela ne prend qu'une minute et c'est totalement gratuit.

  • Recevez une récompense en partageant des avis et des photos
  • Réagir sur toutes les ascensions
  • Ajoutez vos ascensions préférées
S'inscrire

Avez-vous déjà un compte?

Itinéraires

Personnellement créé et vérifié par climbfinder!
Nom Distance Dénivelé Montées
Tour des Flandres
Tour des Flandres
113.8km 1257m 16
La plus difficile des Flandres
La plus difficile des Flandres
161.4km 2241m 36
Le meilleur du Pays des Paillotes
Le meilleur du Pays des Paillotes
112.3km 1079m 24
Les secrets de Geraardsbergen
Les secrets de Geraardsbergen
129.3km 1302m 27

Les statistiques

Mur de Grammont
Cette montée
Pays des Paillotes
143 montées
Ardennes flamandes
292 montées
Belgique
4031 montées
Europe
16128 montées
Points de difficulté
121
4
rang
1
rang
4
27% plus facile que
Fiertelmeers
rang
247
65% plus facile que
Col de Haussire
rang
7185
Pente moyenne
7.8%
rang
8
30% moins raide que
Elbeekdries
rang
14
40% moins raide que
Paterberg
rang
364
54% moins raide que
Edelstrasse depuis Eupen
rang
2331
72% moins raide que
Calçada das Carquejeiras
Longueur
1.2km
rang
54
74% plus court que
Zwarteberg par Ten Bos
rang
107
74% plus court que
Hotond
rang
1951
rang
11944
Dénivelé
91m
rang
1
rang
14
42% moins de montée que
Hotond
rang
913
rang
9661
97% moins de montée que
Pico Veleta

Classification

Montée légendaire
Beau paysage
Joyau caché
0 épingles

Etat de la route

20% 71% 10%
Basé sur 41 votes
Partagez vos connaissances. Quel était l'état de la route lors de votre sortie?

Circulation

79% 21% 0%
Basé sur 38 votes
Votre expérience compte. Quelle affluence avez-vous rencontré durant la montée?

Temps de montée

7 km/h 00:09:59
11 km/h 00:06:21
15 km/h 00:04:39
19 km/h 00:03:40

Populaire

Hébergements

Lors de l'utilisation de la carte ci-dessus, booking.com dépose un cookie. Lorsque vous faites une réservation via ce lien, nous recevons une petite part.

Expériences (31)

devision2002
3 mois

C'est toujours un plaisir de monter le mur de Grammont, sans doute la côte la plus emblématique de toute la Flandres. Au sommet, on jouit d'une très belle vue sur la vallée et il y a presque toujours quelques cyclos qui récupèrent de leur effort. A faire absolument, à condition d'avoir un minimum de condition physique

Mur de Grammont
Mur de Grammont
Mur de Grammont

Néerlandais

Mathe
3 mois

Eén brok historie om op te rijden.
Begint al aardig te stijgen op de markt langs de kerk en daarna naar de kapel.
Venijn zit in de staart richting kapel.
Nog meer respect voor de profs die daar nog zelfs kunnen demarreren.

Mur de Grammont
Mur de Grammont
Mur de Grammont
Dobbe
3 mois

Valt opzich wel mee op vlak van zwaarte. Is een van de langere beklimmingen in de Vlaamse koersen en ook mythisch maar ik vind het allesbehalve de zwaarste.

cwille
6 mois

Een klim met een drieluik: eerst rijd je nog middenin de drukte van het centrum van Geraardsbergen via de Vesten om vervolgens het autoluwe (en steilere) stuk in te slaan met de Oudeberg als zwaartepunt. Eens je aan restaurant 't Hemelrijck bent zie je de Kapelmuur en is het puur genieten. Een must-do!

Klessens
6 mois 00:05:18 (13.2km/h)

top beklimming!! moet je gedaan hebben! ter voorbereiding voor de Ventoux gedaan wat eigenlijk niet echt te vergelijken valt maar wouden deze toch absoluut doen.. ;-)

neverest
6 mois

als je aan de dender vertrekt en over de slechtliggende klinkers van de winkelstraat rijdt, langs de markt, de vesten en de muur; ben je toch een goed kilometer aan het klimmen/dokkeren; persoonlijk vind ik stuk naast de kerk naar de vesten toe het lastigste gedeelte eigenlijk; vesten zelf liggen in mooie kasseien; en op de muur heb je paar vlakkere stukken, net voor je de voetgangerszone indraait en verder aan het hemelrijk waar je eventjes kan bekomen

Maarten_C
6 mois 00:07:43 (9.1km/h)

Afzien, maar zeker de moeite. Mijn eerste ervaring in de Vlaamse Ardennen, samen met de Bosberg een mooie finale!

WouterDK
7 mois

Een absoluut wielermonument, maar als je op deze klim goed doseert valt het zeker te doen. Ik kies steeds om mijn klim al aan de brug over de Dender te beginnen. Dan heb je voor de kerk al een tamelijk steil stuk op asfalt mee. De echte klim start op het plein voor de kerk en bestaat volledig uit kasseien. De Muur wordt gekenmerkt door zeer steile stukken afgewisseld met iets minder steile stroken die kunnen gebruikt worden om toch een beetje op adem te komen. Het loont om deze klim dus uit het hoofd te kennen. De zwaarste stukken liggen naast de kerk aan het begin, vlak voor het bos en na de bocht in het bos zelf, daar liggen de kasseien er als trappen bij, maar dit duurt niet lang. Nog een laatste push wanneer je rechts de bocht naar de kapel maakt en je kan van het mooie uitzicht genieten. Ik heb deze klim zelf ook al gedaan met volledige bikepacking uitrusting dus zeker mogelijk met een deftige koersfiets.

nbraeckmans
7 mois

Blijft een mythisch klimmetje. Op zich niet de zwaarste, langste of steilste klim in Vlaanderen, doch wel een plek waar al veel geschiedenis werd geschreven! Een must voor elke wielertoerist in Vlaanderen.

Vespavanbern
7 mois

Geweldige klim. Echt een aanrader voor iedereen die van de voorjaarskoersen houd. Wat je via de tv niet meekrijgt, is dat je op de top een geweldig uitzicht hebt! Een aangename verassing na een pittige klim (want dat is ie zeker).

reteiP
8 mois

Deze verdiend wel 5 sterren, op een goeie dag heb je hier altijd supporters en voel je echt de koers. Het stuk rond de kapel is het lastigste, de kasseien liggen wel best goed.

MrTembo
8 mois

Wat moet er nog gezegd worden over deze mythische muur? Een absolute must voor elke klassiekerliefhebber. De schoonheid van de klim ligt vooral toch in de afwisseling. Vertrekkende aan de oevers van de Dender en dwars door het mooie centrum van "Giesbaarge" om dan het donkere bos in te duiken en vervolgens de wielerhemel te betreden aan de kapelmuur. Hier uitblazen met een Felix oudbruin, mattetortje en prachtige uitzichten:
Dit is de reden waarvoor je begint te fietsen.

keniske
8 mois

Altijd moeilijk deze klim om omhoog te fietsen door de kasseien die je langs de oren vliegen, je fiets stuitert heen en weer tot het kappelletje boven op de top :)

henkvandehavenzangers
8 mois

Legendarische klim, pittig en heel mooi. Beginstuk fiets je nog door het dorp, met een grote kans op auto's om je heen. Hoe verder je klimt, hoe rustiger het gelukkig wordt. Het verbaast me dat men het wegdek hier niet goed vindt...wat verwacht je bij kasseien :D

Ik heb hier ooit een vriend van me omhoog laten fietsen na 2 minuten infietsen. Hij had geen enkele ervaring met klimmen. Dat in combinatie met kasseien kan ik achteraf een beginner toch niet aanraden.

Gorgorbey
9 mois

De Muur van Geraardsbergen is een beetje overroepen. Een muur is het eigenlijk zelfs niet echt, want maar een klein stukje echt steil. Door zijn ligging in het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen en de city-marketing van Geraardsbergen heeft deze klim een beetje een mythische status gekregen.
Ok, als je vol door trekt onderaan de Vesten kom je stik-kapot boven. Doe je hem op souplesse. Is dit easy peasy.

Wakkie
10 mois 00:03:50 (18.3km/h)

De Muur is niet voor niets een absoluut monument. De heerlijke kasseien brengen je vanaf de markt van Geraardsbergen naar een van de mooiste uitkijkpunten over de streek. Onderweg is het wel even afzien, maar als je in je achterhoofd houdt dat het niet langer dan 5 minuten duurt, dan is alles te doen. Mijn tip: probeer zolang mogelijk net onder je limiet te blijven, om er in het bos (het steilste stuk op het eind) even over te gaan en te vermijden dat je stilvalt. Op de Kapelmuur komt het er gewoon op neer het laatste greintje energie eruit te persen. Als je geluk hebt kan je na de afdaling de drukke N495 oversteken zonder al te lang te moeten wachten en in één ruk af te dalen richting Bosberg.

Jegga
11 mois

Een echte klassieker en een must voor elke wielrenner!
Vanaf de Vesten begint het al serieus te stijgen en voel je elke vezel in je spieren, nadien kan je heel even tot rust komen maar dan beginnen de kasseien en de voetgangerszone waarin je echt alles moet geven, in de verte zie je al de kapel maar eerst moet je nog langs het restaurant.
In de herfst/winter is dit zeker de moeite om te doen maar blijf dan zeker in het zadel zitten zodat je zeker geen slippertje maakt

Glen_Solana
1 a

Muur-Kapelmuur valt op zich wel mee in vergelijking met bijvoorbeeld de Koppenberg, waar je meer schrik moet hebben om boven te raken.. Zien dat je je niet te snel opbrandt.
Oppassen in het centrum van Geraardsbergen. Ik passeerde er juist toen het markt was en het was er gevaarlijk met stoppende auto's, wandelaars, ...
Aan de kerk en de Vesten loopt het al goed op. Kasseien liggen er daar goed bij.
Oudebergstraat loopt het al wat meer op en na de paaltjes komen de slechtere kasseien. Al vallen die weer mee in vergelijking met bijvoorbeeld de Koppenberg. Linkergedeelte van de rijbaan reed beter volgens mij.
Had het gevoel dat je bij de Muur-Kapelmuur meer "ruststukken" hebt dan bijvoorbeeld bij de Koppenberg waar het lijden nooit stopt tot op de top.
Op het einde krijg je vleugels omdat je weet dat het einde er is. Ook oppassen bij de kapel op de top omdat daar ook veel wandelaars zijn en die supporteren niet allemaal voor ons.

merre
1 a 00:04:36 (15.2km/h)

Aanrader!

KoenL
1 a 00:04:49 (14.5km/h)

Gewoon doen. Leuke, pittige kasseihelling. Hou wat in de tank voor het einde.

koenroggeman7
1 a 00:05:06 (13.7km/h)

Zalige klim, de reden spreekt voor zich. Blijf vooral op de steilste stukken in het zadel zitten, liefst nog de hele klim. Je denkt voor de kapel dat je er bent. Valt dat even tegen! Prachtige helling, must do voor elke wielertoerist!

Coen
1 a

Dit is natuurlijk een must do. Mooi begin over de Markt en over de Vesten. Langzaam laat je de gezellige bedrijvigheid achter je. Kasseien liggen hier ook nog redelijk tot goed. Na de scherpe bocht naar rechts wordt het lastiger, als je daarna het weggetje (met de paaltjes) in slaat wordt het nog wat lastiger. De kasseien liggen hier ook veel slechter. Als je al flink wat kilometers in de benen hebt ga je het hier lastig hebben. Als je fris zit kun je hier juist extra aanzetten. Laatste stukje naar de kapel is een mooi toetje.

Random
Jurgen
1 a

Voor Vlamingen een legendarische klim. Tot 2011 vaak de scherprechter tijdens de Ronde van Vlaanderen als voorlaatste beklimming. Deze begint aan de oevers van de Dender, een dikke 5 minuten later sta je te genieten van het vergezicht boven op de Kapelmuur. Het eerste stuk tot en met de Vesten is perfect doenbaar voor iedereen. Ook het eerste stuk op de kasseien valt best mee. Temporiseren is de boodschap, want na een bocht naar links komt er zwaarste stuk er nog aan. Bij regenweer blijf je best in het zadel, want je achterwiel zou wel eens kunnen doorslippen. Bijna boven, nog even naar rechts de laatste 50 meter naar de kapel. Zweten, puffen en dan extase.

Random
Ro
2 a

Eens met Michiel, probeer vanaf de rivier de Dender niet meteen vol gas te gaan anders houd je te weinig over voor de 'echte' klim rond de kapelmuur. Eerste ca honderd meter is meteen pittig en ook rond de kerk is het redelijk steil. Even later begint dan de 'echte klim' naar de kapel.

Random
Willma
3 a

Zorgen dat je banden niet te hard staan!!!

Random
Seba
3 a

De Muur is natuurlijk een absoluut monument, maar ik vind hem eigenlijk niet extreem lastig, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld de Koppenberg. Er zitten in de Muur wel wat steile stukken, maar ze zijn niet lang en op de minder steile stukken tussenin kan je op je eigen tempo vlot peddelen. Maar het is natuurlijk de setting die het een en al genieten maakt: van beneden aan de Dender, dwars door de stad, door het bos tot aan de kapel.
Het kan op mooie dagen in het weekend wel bijzonder druk zijn in de stad zelf: moto's die al zoekend naar een parkeerplaats bijna stilstaan, auto's die midden op de weg halt houden met openzwaaiende deuren om passagiers af te zetten, ... En dat terwijl stilvallen het laatste is wat je wil. Opletten dus!

Random
Bruno Van Mieghem
4 a

Op 8 juli 2017 reed ik met de handbike "De Muur"…
https://www.youtube.com/watch?v=-u5K5DUXkQ8&feature=player_embedded

Random
Michiel
4 a

Wat een klim! Het begint eigenlijk al helemaal onderaan, als je net over de brug bent. Hier is een steil stuk, je ziet direct af. Ook naast de kerk is het steil. En natuurlijk het beroemde stuk in het bos, dat is ook steil. Gelukkig er tussenin wat minder steile stukken. Maar je hebt weinig tijd om op adem te komen... Het laatste stuk naar de kapel is echt een Verlossing. Geniet er van!

Random
Franck
5 a

De variante via de Denderstraat is inderdaad minder mooi maar stukken lastiger. Door deze variante is de Muur volgens Cotacol de op één na lastigste klim van de Vlaamse Ardennen (na de Koppenberg).

Random
Joris
6 a

Heilige grond voor de wielrenner !
En wat een uitzicht als beloning eens je boven de Kapelmuur staat.

Random
Steven
6 a

Twee weken geleden beklommen. Wat we van tevoren niet wisten was dat de Eneco Tour die dag ook 3 keer over de Muur zou gaan.. Ongeveer tien minuten voor het peloton uit de Muur beklommen.. Helemaal afgezet met dranghekken en belachelijk veel publiek. Wat gaaf en wat een mooie klim! Waande me even koploper in de Ronde.. Werd al snel uit die droom geholpen toen ik zag met wat voor snelheid de jongens uit de Eneco Tour naar boven kwamen. :-)

Ajouter votre expérience

Si vous souhaitez réagir, créez un compte. Cela ne prend qu'une minute et c'est totalement gratuit.

  • Recevez une récompense en partageant des avis et des photos
  • Réagir sur toutes les ascensions
  • Ajoutez vos ascensions préférées
S'inscrire

Avez-vous déjà un compte?