Col de Haussire

Elevation profile Col de Haussire
Elevation profile Col de Haussire
Elevation profile Col de Haussire
345
difficulty points
6.9%
avg. gradient
15.6%
steepest 100 meter
4km
length
312m
total ascent

Share this climb

763

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Col de Haussire is a climb in the region Heart of the Ardennes. It is 4km long and bridges 312 vertical meters with an average gradient of 6.9%, resulting in a difficulty score of 345. The top of the ascent is located at 498 meters above sea level. Climbfinder users shared 38 reviews/stories of this climb and uploaded 24 photos.

Road names: Rue Gohette & Val du Pierreux

Instead of one continuous climb this is rather a series of three, rather short climbs... I was a bit disappointed to be honest and overall I found it less difficult than some other Ardennes climbs, it is closer to a 200 difficulty score in my view... read more

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (24)

Col de Haussire
Col de Haussire
Col de Haussire
Col de Haussire
Col de Haussire

If you want to upload your photos, you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?

Cycling routes

Personally mapped out and verified by climbfinder!
Name Distance Total ascent Climbs
Around La Roche-en-Ardenne
Around La Roche-en-Ardenne
109.2km 1978m 9

Statistics

Col de Haussire via Rue Gohette
This climb
Heart of the Ardennes
165 climbs
Belgian Ardennes
1303 climbs
Ardennes
1613 climbs
Belgium
3858 climbs
Europe
15357 climbs
Difficulty points
345
3
rank
1
rank
1
rank
1
rank
1
rank
3281
Average gradient
6.9%
rank
30
36% less steep than
Saint-Roch
rank
273
54% less steep than
Les Communes
rank
345
rank
576
60% less steep than
Edelstrasse from Eupen
rank
3367
75% less steep than
Calçada das Carquejeiras
Length
4km
rank
32
rank
140
rank
194
rank
159
rank
6272
Total ascent
312m
rank
6
27% less ascent than
Côte de Samrée
rank
22
rank
28
rank
22
rank
4907
89% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
0 hairpin turns

Road surface condition

23% 74% 3%
Based on 39 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

98% 3% 0%
Based on 40 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 00:34:34
11 km/h 00:21:59
15 km/h 00:16:07
19 km/h 00:12:44

Popular

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com will be placed. When you proceed to a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (38)

haraldstieber
1 Mo

Instead of one continuous climb this is rather a series of three, rather short climbs... I was a bit disappointed to be honest and overall I found it less difficult than some other Ardennes climbs, it is closer to a 200 difficulty score in my view


Dutch

Jasper08
2 Mo 00:18:28 (13.1km/h)

Leuke klim in verschillende trapjes. De korte afdalingen geven de benen telkens voldoende zuurstof om het volgende stuk aan te vatten.
Eerste stuk is het lastigste, daar goed doseren is wel aan te raden. Het tweede stuk is ook niet te onderschatten, dat voelde langer en steiler aan dan hier omschreven staat.
Laatste stuk is goed te doen als je goed ingedeeld hebt. Hier loopt het ook vrij stevig omhoog, maar zeker niet onoverkomelijk steil meer. Tempo zoeken en vasthouden en je bent vlot boven.
Voor mij niet de lastigste klim van het land, heb al meer afgezien dan hier, op de Ferme Libert bijvoorbeeld. Hier had ik nog wel wat overschot als ik boven kwam.
Start van de klim ligt in het dorp (klein straatje met stukjes kasseien), mijn gps stuurde mij door een drukke toeristische straat. Oprijden van de andere kant lijkt me beter.
Verder prachtig decor om in te fietsen, alleen al daarom is deze een must als je in de buurt bent!

Jonasbeer
2 Mo 00:20:19 (11.9km/h)

Lastig. Vooral het laatste rechte stuk voelt zwaar. Aangezien je volledig tussen te bomen zit, heb je weinig referentie en lijkt het eindeloos door te gaan.

Col de Haussire
merre
2 Mo 00:25:35 (9.5km/h)

Zeker de moeite om eens te doen, of ik dit zelf de moeilijkste beklimming van België zou noemen, is iets anders. Zeker een kuitenbijter maar nog steeds goed te doen. De korte afdalingen zorgen voor een goede ontspanning van de benen waardoor je toch net dat ietsje frisser blijft. Boven jammergenoeg niet te lang kunnen blijven staan door de vele insecten die er waren.

icecoldkillahh
3 Mo

Zalig pittige beklimming. Het laatste deel is "minder steil" maar lijkt wel eeuwig te duren.
Prachtig gewoonweg.

Col de Haussire
mcwieger
4 Mo

Poeh, die eerste kilometer...daarna kun je twee keer even bijkomen. Probeer niet lek te rijden (beide banden), dan kom je niet boven...

landerlbb
4 Mo

Bekroning tot zwaarste klim van België niet gestolen, drietrapsraket die blijft doorlopen. Houd nog wat energie over voor het 3de en laatste deel!

reteiP
6 Mo

Beklommen in de Chouffe Classic. Een echte moordenaar deze klim. La Roche heeft zijn naam niet gestolen, het is een steile (vroeger kale) rotswand in het hart van de Belgische Ardennen. Puur omwille van de status is deze klim eigenlijk onmisbaar, al is het zeker niet het ideale wegdek. Kan ook best druk zijn. Alternatieven zijn er ook veel in de buurt (en zeker voor de MTB!) maar zorg dat je nog wat in de tank hebt ;)

Jozef-Kempen
7 Mo

Er zitten wel moeilijke stukken in maar als men ervaring heeft in het beklimmen van bergen valt deze beklimming wel best mee. Het is volgens mijn mening zeker niet de moeilijkste beklimming in België.

Col de Haussire
Col de Haussire
Conrad
9 Mo

Mijn kennismaking was tijdens mijn eerste deelname aan de Criquelion. Je bent weer terug in La Roche en dan draai je de kinderkoppen op in het dorp. Amai dat was even slikken. Op de info is de klim in 3 delen geknipt en ik dacht dat ik wel even kon bijkomen na het eerste deel helaas het gaat gewoon door.
De kinderkoppen in het dorp lagen er nog nat en scheef bij inmiddels is dit een keer aangepakt en is het beter rijden.
Tijdens de Criquelion mag je er niet meer langs en gaat het naar boven via het water en dan naar links. Minder steil is het niet maar het is asfalt en je hebt uitzicht.

Mijn eerste gedachte terwijl ik lang de kerk en het kerkhof ploeterde was; als ze je kist hier naar boven moeten dragen kun je iedereen nog 1 keer pesten terwijl je er niet meer bent!

Tjaart
9 Mo

Lange klim met steile stukken, met name in het begin. De laatste 1.4 km zijn ook behoorlijk pittig. Het gaat maar door op niet al te best asfalt. Gelukkig zitten er niet hele steile stukken in, dus als je doseert is het prima te doen. De twee stukjes afdalen tussendoor halen wel het ritme wat weg, maar geven ook wat rust. Grotendeels door het bos, behalve het eerste stuk in la Roche zelf. Op de top (in het bos zonder uitzicht) een bord dat aantoont dat je toch echt de zwaarste col van België gedaan hebt. Dat voelt goed... Ook een bord dat Claudy Criquielion looft, beroemde wielrenner en ereburger van la Roche.

Col de Haussire
Col de Haussire
Col de Haussire
henkvandehavenzangers
1 y

Misschien komt het omdat we onze dag met deze beklimming begonnen, maar ik vond hem goed te doen. Het is begin is zeker pittig, maar daarna is het nergens echt meer steil. Het is vooral de lengte. Het grootste gedeelte is door het bos op een rustige weg dus dat is prettig klimmen. Absoluut doen als je in de buurt van La Roche bent.

Jehannesbouwhuis
1 y

Vandaag deze versie van Col de Haussire mogen ervaren. Veel over gelezen via deze site. Het is echt een hele lastige klim maar zeker te doen als je een goede conditie hebt! Vooral het laatste stuk na de 2de afdaling is lastig. Je hebt totaal geen reverentie punten waar je je op kunt focussen. Dus gewoon doortrappen

Robbe_Buls
1 y

Volgens COTACOL is dit de lastigste klim van België. En dat is misschien een beetje overdreven, maar lastig is het zeker wel. Vlak achter de kerk draai je links, en daar begint de miserie al. De steile beginstrook is aanlokkelijk om op de pedalen te gaan staan en keihard de helling op te knallen. Eenmaal je aan het kerkhof bent, denk je dat je er bent en kan je op adem komen. Maar na het korte strookje afdaling, komt er weer zo'n steil stukje. Misschien is het wel mogelijk om ook dat stukje nog te ronden recht op je pedalen, maar als je het tweede stukje afdaling hebt gehad volgt er nog een lang en steil stuk. Nog anderhalve kilometer lang wordt het afzien en misschien wel zigzaggend over de weg kruipen. Ik hoop voor u dat je eenmaal boven terug richting La Roche moet, want als je nog over de Baraque Fraiture moet, volgen er nog een tiental lastige kilometers die licht omhoog lopen.

Maarten
1 y

Aangezien deze klim als zwaarste van België te boek staat, mag je deze eigenlijk niet missen. De beklimming via het kerkje en kerkhof heeft flink steile stukken erin, maar door de 2stukken afdaling kun je de klim in drieën delen en is het geheel toch goed te overzien.

Alfred_fietst
1 y

Er zijn verschillende punten om deze piek te beklimmen. Ik begon naast de kerk en ging langs het kerkhof. Heel zwaar. Ter vergelijk met de La Redoute: deze is veel zwaarder, vooral omdat deze dubbel zo lang is en je keer op keer gaandeweg verrast wordt met weer een steil stuk. Lijkt geen einde aan te komen. Aan het begin door de bebouwde kom en later heel mooi door het bos (al had ik weinig oog voor het natuurschoon, want het was zeer zwaar).

Col de Haussire
Col de Haussire
Col de Haussire
Col de Haussire
Col de Haussire
Random
Steurbaut Marnick
2 y

Het is geen kattenpis, trek en sleuren om boven te komen maar het is gelukt.

Random
Frank B
2 y

Wat een heerlijke klim, speciaal stuk voor omgereden. Bij de kerk links en dan denk je...oef dat gaat omhoog! Op het kerkhof wilde ik al een plaatsje uitzoeken, maar zag de afdaling. Daarna op voor de grande finale. Lekker al dat steile werk hier in de Ardennen!

Random
Raymond
2 y

Kun je boven op de Haussire rechts af door het bos richting Samree of moet je links af naar de N89 om naar Samree te kijken fietsen met de racefiets??

Random
Chris
2 y

Afgelopen Paasweekend twee dagen achtereen opgefietst. Prachtige omgeving sowieso. De Haussire; tja wat zal ik ervan zeggen :-) het is zonder enige twijfel een erg uitdagende klim. Het eerste stuk bij de kerk begint meteen ‘goed’. Tot het kerkhof (hoe toepasselijk) ben je al redelijk overhoop. Dan een stukje dalen en dan weer een klim waar geen eind aan lijkt te komen terwijl je nog aan het bijkomen was van het eerste stuk. Aan de top bij het bord dan toch een beloning dat je het gedaan hebt. :-) erg de moeite waard deze!

Random
Jan
2 y

Ik vind het persoonlijk wel een mooie klim. Loodzwaar, dat wel. Maar zeker niet onoverkomelijk. Praktisch geen verkeer wat ik al een groot pluspunt vind. Het laatste stuk klimmen rijdt je lekker door het bos omhoog. Het wegdek valt heel goed mee. Het asfalt van col de Halleux, dat ligt er pas rotslecht bij.

Random
Jan
3 y

Wat een klootzak, deze variant! Het eerste deel is gecontroleerd nog te doen (tot na kerkhof), daarna is er echter na een korte afdaling direct weer een stijl stukje van een paar honderd meter. Die verraste me. Pas daarna is de langere daling, maar daarop direct weer ruim een kilometer pittig klimmen is echt killing. Ik wist niet meer of ik moest zitten of staan, allebei wilde niet meer. De laatste paar honderd meter had ik het niet meer. Ik heb toch heel wat geklommen, Stockeu...Redoute...Tier de Coo.. maar daar kun je je voorbereiden op kortere steile stukken. Hier blijven de steile stukken komen.

Random
Klimgeit met overgewicht
3 y

Persoonlijk vind ik dit een hele zware klim, vooral met gevaar om je op het eerste stuk te verbranden. Net door die tussenstukken moet je je ritme telkens opnieuw vinden, dus niet noodzakelijk een voordeel. Na het eerste dalend stuk na het kerkhof vlieg je meteen weer goed steil naar omhoog da ht ik.
Wegdek is mijns insziens wel aanvaardbaar.

Random
Eclypse
3 y

Met Indurain eens. Zolang je niet 'volle bak' begint, is de klim goed te doen. En asfalt is best oké.

Random
Michael Indurain
4 y

Mooie klim, maar helemaal niet zo onverbiddellijk als wordt gezegd.

Random
ThiemoProCycling
4 y

1 woord:sterven

Random
Koen Miseur
4 y

Mooie beklimming en door de verschillen ook heel interessant voor trainingen. Er zijn wel een paar stukken waar de asfalt niet zo goed bij ligt.

Random
Jerre
4 y

De weg ligt er inderdaad wel okay bij. Op het dalende stuk kan je wel wat recuperen en ook net na het kerkhof krijgen de benen wat rust. Eigenlijk is het een klim dus in 3 best zware stukken. Stockeu en Pied Monti hebben dit niet waardoor ik deze even moeilijk vind.

Random
Richard Zijlstra
5 y

Stavelot:
- Stockeu;
- Na de brug meteen rechts richting Wanne...

Dood & gladiolen tegelijk!

Random
lorro
5 y

Staat van het wegdek valt precies toch heel goed mee als ik afga op de beelden? Heb vorig jaar in de Italiaanse Alpen wel wat erger voorgeschoteld gekregen: putten en stukken zand :) Waarom wordt bij deze het wegdek als "slecht" bestempeld eigenlijk?

Random
Franck
6 y

De laatste twee edities van de Vélomédiane gebruikten een andere variante : geen Gohette meer, maar vanuit het centrum van La Roche direct klimmen naar de Parc à Gibier (Rue Saint-Quoilin + Rue Sainte-Marguerite + Parc de Deister) en daarna die afdaling en het slot van Haussire-sud. Blijft uiterst moeilijk.

Random
Franck
6 y

Zoals de Haussire hier beschreven is, is het eigenlijk een driedelinge heiling: de volledige Gohette alias Trou Bourbon, het (steile!) einde van de Parc à Gibier en het slot van Haussire-sud. Deze variante vind je niet in de "Encyclopédie Cotacol des côtes et cols de Belgique", omdat het dalende deel te lang is volgens de normen van de Encyclopédie.

Random
Roland
6 y

Daags na de velomedaine me nog eens extra gepijnigd op deze klim waarbij je het gevoel hebt dat er geen eind aan komt .
Blij dat ik het bord zag met de mededeling moeilijkste klim van Belgie.

Random
Jarno
7 y

Ja deze klim is vet! Opgenomen in de Velomediane fiets je vanuit het zuiden La Roche binnen, brug over en met de bocht mee naar rechts. Je ziet links voor je een weg omhoog lopen, dit is één van de varianten van de Haussire. De klim was erg zwaar, maar gelukkig een tweetrapsraket. Er zit niets anders op dan rustig door te peddelen in het lichtste verzet.

Random
Rens
7 y

In gedachte 4x afgestapt, maar toch gehaald!!!!! Wat een overwinning....

Random
sprintkanon
8 y

Koud na korte afdaling col d'haussire met parc a Gibier gedaan, was al warm na 2 bochten. laatste stukje op Gibier echt eruit geperst, niet kunnen bijkomen op vlak stukje. Dus na het passeren van het hek en meertje (rechts) echt op karakter en kadans omhoog getrappert. De Keuteberg is bij deze vergeleken een KLeuterberg... Wel kicken!

Random
heyerick
8 y

Vandaag de col d'haussire gedaan en was de eerste keer. Inderdaad zeer mooi heb hem rustig aangepakt want was bang om te ontploffen. Maar had op het einde nog overschot dus ga hem de volgende keer iets vlugger proberen oprijden :-).


French

devision2002
2 Mo

Pour cette version, on début dans une ruelle du centre de la Roche-en-Ardenne. Certains jours, et spécialement le week-end, il peut y avoir beaucoup de piétons. Après 100 mètres, la pente devient sévère pendant quelques centaines de mètres avant de redescendre pendant près de 200 mètres, pour remonter assez fort de nouveau jusqu'au parc à Gibier. Après, on a à nouveau droit à une petite descente, avant d'entammer la partie finale dans une forêt où il y a beaucoup moins de monde et c'est donc plus agréable car plus calme.

Add my review/story

If you want to share something you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?