Col de Sarenne

Elevation profile Col de Sarenne
Elevation profile Col de Sarenne
Elevation profile Col de Sarenne
868
difficulty points
7.4%
avg. gradient
15.2%
steepest 100 meter
12.8km
length
960m
total ascent

Share this climb

318

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Col de Sarenne is a climb in the region Bourg d'Oisans. It is 12.8km long and bridges 960 vertical meters with an average gradient of 7.4%, resulting in a difficulty score of 868. The top of the ascent is located at 1999 meters above sea level. Climbfinder users shared 24 reviews/stories of this climb and uploaded 33 photos.

Road names: D25, Vierge de Mizoen, D25a & Route du Col de Sarenne

This is the better way to climb Alpes d'Huez: less people and better views. If you are in the area: put it on your list and you will not be disappointed. ... read more

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (33)

Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne

If you want to upload your photos, you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?

Statistics

Col de Sarenne from Lac du Chambon
This climb
Bourg d'Oisans
58 climbs
French Alps
1042 climbs
Alps
2673 climbs
France
4400 climbs
Europe
16128 climbs
Difficulty points
868
1
rank
15
46% easier than
Col du Galibier
rank
94
46% easier than
Col du Galibier
rank
533
rank
140
46% easier than
Col du Galibier
rank
741
Average gradient
7.4%
rank
16
25% less steep than
Oulles
rank
222
56% less steep than
Chemin des Riffroids
rank
1009
65% less steep than
Muro di Lundo from Lundo
rank
584
56% less steep than
Chemin des Riffroids
rank
2843
73% less steep than
Calçada das Carquejeiras
Length
12.8km
rank
24
63% shorter than
Col du Galibier
rank
219
73% shorter than
Col de l'Iseran
rank
675
rank
564
73% shorter than
Col de l'Iseran
rank
1654
Total ascent
960m
rank
20
54% less ascent than
Col du Galibier
rank
132
54% less ascent than
Col du Galibier
rank
536
55% less ascent than
Colle del Nivolet
rank
219
54% less ascent than
Col du Galibier
rank
878
65% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
20 hairpin turns

Road surface condition

0% 75% 25%
Based on 12 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

100% 0% 0%
Based on 12 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 01:50:01
11 km/h 01:10:00
15 km/h 00:51:20
19 km/h 00:40:32

Popular

Alpe d'Huez

Alpe d'Huez

famous beautiful
Col du Galibier

Col du Galibier

famous beautiful
Col de la Croix-de-Fer

Col de la Croix-de-Fer

famous beautiful
 

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com will be placed. When you proceed to a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (23)

frankostyn
3 Mo

This is the better way to climb Alpes d'Huez: less people and better views. If you are in the area: put it on your list and you will not be disappointed.

GeertH
6 Mo

Beautiful Climb. Like other reviews indicate, the complete opposite of the Alpe d'Huez. Quit, no cars, rough roads, beautiful views. A must-do when you are in the Bourg d'Oissan area. Geert

Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne

Dutch

Kevin
2 d

Wat een heerlijke beklimming! Deze beklimming heeft alles wat Alpe d'Huez niet heeft. Klim wordt ook wel de wilde kant van Alpe d'Huez genoemd en dit klopt helemaal. Geen levende ziel te bespeuren, je fietst door een afschuwelijk mooi en sereen decor. Vergis je niet, de slotkilometers zijn moordend, niet in het minst door het totale gebrek aan schaduw. De afdaling richting Alpe d'Huez voorbij het vliegveld is eveneens een aanrader.

Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne
KarelJan
2 Mo

Zonder meer een van de mooiere klimmen in deze regio en zeker niet te onderschatten. Bij het Lac du Chambon draai je direct de klim op waarbij de stijgingspercentages fors oplopen tot aan Mizoen. Na een wat vlakker stuk en een korte afdaling slingert de weg zich tussen de bossen en door 2 kleine plaatsjes omhoog. Bij Clavans le Haut gaat de weg weer serieus omhoog en volgen meerdere haarspeldbochten. Boven de boomgrens (de laatste 4km) is het serieus steil en naar boven buffelen. Met schitterende uitzichten tot gevolg.

Col de Sarenne
Col de Sarenne
daanvink
4 Mo

Vanuit Bourg d'Oisans de standaardweg richting Alpe d'Huez genomen. Bij bocht 16 eraf. Balcons d'Auris. Bijna geen verkeer. Prachtig in steen gesneden weg met eng laag randje. Dat is nog steeds klimmen. Afdalen naar Freney en weg naar stuwmeertje en Mizoën nemen. Er wordt gezegd dat je meer schapen dan auto's tegenkomt. We hebben van beide weinig gezien. Wel de dorpsgek van Haut Clavan. Op gegeven moment rij je op de bomengrens. Links bomen rechts grassige berghelling. In de verte sneeuwtoppen. Rue pastorale. Geen vangrails of muurtjes meer. De col is heerlijk eenvoudig. Een minuscuul bordje. Daarna naar beneden stuiteren richting Alpe d'Huez. In Huez (dat is paar haarspeldbochten onder de Alpe) afslag richting Villard Reculas. Weer smal weggetje maar deze was drukker dan gedacht. Wel grappig, auto's die om de haverklap stilstaan om langs elkaar te kunnen. De afdaling na Villard Reculas naar Allemont is rustiger wat verkeer betreft.

Wenny
4 Mo

Beklommen via eerste deel van Alp d’Huez, balcon d’Auris en dan vanaf Mizoën de Sarenne op. Prachtige klim!! Echt een aanrader. Laatste km’s zijn steil maar het uitzicht is schitterend.

Robert
6 Mo

De achterkant van Alpe d'Huez en in alles een tegenpool: een imposant landschap, slecht wegdek, zo onregelmatig als maar zijn kan en heel rustig. Klinkt vreemd, maar voelt een beetje als de Pyreneeën. Ook plateau vanaf top richting Alpe d'Huez is aanrader qua landschap. Überhaupt zou ik afdalen via de Alpe. Afdalen via Sarenne is tricky.

forzayves
6 Mo

dus voor alle duidelijkheid: de afdaling vanop de Sarenne richting Alpe is goed te doen qua wegdek?

franckydhoop
6 Mo

Deze schitterende berg niet beklommen maar afgedaald na mijn beklimming van de Alpe d'Huez. Best gevaarlijk, het is op bepaalde plaatsen behoorlijk steil en het wegdek lag er ook niet al te best bij. Het is dus opletten geblazen. De streek hier is zo prachtig dat het de moeite loont om eens de remmen dicht te knijpen en te stoppen om van het prachtige uitzicht en de omgeving te genieten. De rust die hier heerst staat in groot contrast met de drukte rond de beroemde alp.

patrickbaert
1 y

Fantastisch mooie desolate col gefietst op 31/08/2020.
Het contrast van deze ongerepte natuurklim met de drukke brede weg naar het volgebouwde skidorp Alpe d'Huez kan niet groter zijn. Niet voor niks omschreven als "Alpe d'Huez, La montée Sauvage" (de wilde klim) in de toeristische fietsbrochure "Cyclo en Oisans".
Smalle korrelige asfaltweg, geen verkeer, puur natuur , stevige percentages bij de start en het slot van de klim,uitzicht op de besneeuwde toppen van het Park National des Ecrins.
!!!!! opgelet kwam naast schapen toch wel enkele grote keien tegen midden op het wegdek .
Absoluut op fietsen als je daar in de buurt bent.

Col de Sarenne
Col de Sarenne
Col de Sarenne
Random
Mark
2 y

Één van de mooiste klimmen in de regio. Één van de zwaarste ook (echt veel zwaarder dan alle andere kanten de Alpe of de Sarenne op), zeker als je zoals velen deze beklimt vanaf Bourg d'Oisans, dus het eerste deel op van de Alpe d'Huez en bij het eerste kerkje rechtsaf slaan de Route de la Roche op. Adembenemend uitzicht vanaf dit smalle weggetje met serieus stijle afgeronden, weer even naar beneden en dan weer klimmen om tot de afdaling te komen naar het stuwmeer. Daar ga je de dam over en het weggetje linksaf nemen, wat je dan ziet voor je ziet is echt niet normaal meer. De weg naar Mizoën. Stijl, het doet pijn. Van Mizoën beklim je de Sarenne, eerst door bosachtig gebied en dan in een desolaat hooggebergte, met een uitzicht waar je U tegen zegt. De weg kronkelt omhoog, en de laatste kilometers zijn wederom erg stijl. Als je bovenop de Sarenne staat ben je er nog niet, ga nog even door naar de Alpe d'Huez en pak daar als een malle de afdaling, weg uit dat lelijke ski dorp. Maar om daar te komen na die beklimming is nog niet zo makkelijk, deze gaat pittig op en neer door het Alpine gebied, dus de Sarenne is niet de laatste klim van de dag geweest. In het kort, veel mooier dan de Alpe d'Huez, veel uitdagender, een smal wegje dat naar boven meandert in Alpine gebied, en veel meer echt klimmen.

Random
Edmond Heijboer
2 y

Wat een mooie klim zeg, nauwelijks verkeer, dus lekker rustig.
Het eerste en het laatste gedeelte zijn zwaar, verder is het genieten.

Random
Sebastian
3 y

Een mooie alternatieve manier om vanuit Bourg d'Oisans bij het roestige gebouw aan de voet van de Sarenne te komen vind je wanneer je na de eerste 5 bochten van de Alpe d'Huez voorbij het kerkje rechts naar beneden de Reu D'en Bas af daalt (D211A). Je zult het weggetje misschien al wel hoog tegen de rotswand hebben zien lopen vanuit Bourg, maar er zelf overheen rijden is op zijn zachtst gezegd spectaculair. Daarnaast gaat het ook nog 'ns lekker omhoog.

Random
Ronald
3 y

Prachtige klim, eerst steil tot aan mizoen, dan lang onder de bomen rijden. Wat de klim wat lastig maakt is het onregelmatige, alpe d’huez is wat mij betreft makkelijker omdat je daar één ritme kunt rijden. En het laatste stuk is echt steil, maar het uitzicht op de gletsjer van les Deux Alpes met de bloeiende alpenweide op de voorgrond is adembenemend.
Tip: rij ook eens naar les Deux Alpes via de kleine weg door het bos en via Le ponteil.

Random
Heidi
4 y

Vandaag dezelfde route gereden als Hans hieronder beschrijft. Wat de afdaling tussen de Col de Sarenne en Alpe d'Huez betreft, dat wegdek is inderdaad wat slechter, maar niet zoals in de Ardennen bijvoorbeeld. Zolang je maar in de beugels rijdt is dat geen probleem. Zo'n 3 km voor de top staat aangegeven dat de too nog 2,5km is, maar reken maar op 3.

Random
Geuens
4 y

Prachtige klim, zeer zwaar maar rijd eigenlijk vlot, de ene berg ligt je en de andere niet?

Random
Hans
5 y

Prachtige klim waar het venijn in de laatste 5 km zit.
Wij zijn via Bourg d' Oisans richting Alp d' Huez gereden. Afgeslagen naar de D211a naar de D25 om de col de Sarenne te beklimmen. Via Alp d'Huez over de D211b en D44b naar Allemond gereden. Prachtig rondje. Rond de 2100 hoogte meters.

Random
Wiljan
6 y

Mooie omgeving om doorheen te fietsen. Aan het eind ook best zwaar.

Random
Rogier
6 y

@Joost en Matrin Het klopt dat je moet klimmen omaan de start van de klim te komen, maar deze start rekenen we expres niet mee omdat je niet weet hoe je daar komt (via de lautaret, via les deux alpes, via bourg d'oisans) maar als je hem vanuit Bourg fietst is ie zeker even zwaar, of zwaarder dan de alpe...

Random
Joost
6 y

Super mooie klim, idd ik denk niet dat deze 18% lichter is dan de Alpe d 'Huez.

Random
Martin Bel
6 y

Prachtige klim maar of hij werkelijk 18% lichter is dan de Alpe d'Huez?
Gefietst op maandag voor Alpe d'Huzes en in de brandende zon is hij best zwaar.
Wel vreemd dat de klim zou beginnen bij het stuwmeer want om daar met de fiets te komen moet je vanuit le Bourg d'Oisans toch ook nog een aardig stuk fietsen en klimmen, wat op een totale klim van zo'n 20-25Km komt.
Als je via Alpe d'Huez teruggaat, houdt er dan rekening mee dat je na het eerste stukje afdalen over een bar slecht wegdek, weer een stukje moet klimmen voordat je aan de echte afdaling naar le Bourg d'Oisans kunt beginnen.

Random
Arnold Breen
7 y

Mooiste klim die ik ooit gefietst heb. Prachtig! verschillende natuurlijke omgevingen. Door bos, langs rotsen en marmotten. Schitterend uitzicht! Als je met je racefiets langs Le Bourg d'Oisans komt moet je zeker deze klim bedwingen


French

LucJansen
1 y 01:31:39 (8.4km/h)

Fait 21/07/2019 pendant 'Sur les balcons de L'oisans à la rencontre du 50eme BRA'
Fantastique !
Sur STRAVA col Hors Category (HC)

Add my review/story

If you want to share something you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?