Col de Platzerwasel from Metzeral

Elevation profile Col de Platzerwasel from Metzeral
Elevation profile Col de Platzerwasel from Metzeral
Elevation profile Col de Platzerwasel from Metzeral
612
difficulty points
7.1%
avg. gradient
13.9%
steepest 100 meter
10km
length
707m
total ascent

Share this climb

1031

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Col de Platzerwasel from Metzeral is a climb in the region Vosges. It is 10km long and bridges 707 vertical meters with an average gradient of 7.1%, resulting in a difficulty score of 612. The top of the ascent is located at 1184 meters above sea level. Climbfinder users shared 12 reviews/stories of this climb and uploaded 9 photos.

Road names: D10 & Route des Crêtes

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (9)

Col de Platzerwasel from Metzeral
Col de Platzerwasel from Metzeral
Col de Platzerwasel from Metzeral
Col de Platzerwasel from Metzeral
Col de Platzerwasel from Metzeral

If you want to upload your photos, you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?

Statistics

Col de Platzerwasel from Metzeral
This climb
Vosges
293 climbs
France
4279 climbs
Europe
15357 climbs
Difficulty points
612
2
rank
12
rank
398
62% easier than
Col du Galibier
rank
1575
Average gradient
7.1%
rank
49
53% less steep than
Chemin des Acacias from Obernai
rank
687
58% less steep than
Chemin des Riffroids
rank
3088
74% less steep than
Calçada das Carquejeiras
Length
10km
rank
60
rank
931
79% shorter than
Col de l'Iseran
rank
2569
Total ascent
707m
rank
17
40% less ascent than
Col du Grand Ballon from Cernay
rank
493
66% less ascent than
Col du Galibier
rank
1730
74% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
6 hairpin turns

Road surface condition

92% 0% 8%
Based on 12 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

54% 31% 15%
Based on 13 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 01:25:20
11 km/h 00:54:18
15 km/h 00:39:49
19 km/h 00:31:26

Popular

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com will be placed. When you proceed to a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (12)


Dutch

Marcquintyn
1 Mo

Heb deze col beklommen in combinatie met Petit Ballon. Platzerwasel moet niet onderdoen voor Petit Ballon in stijgingspercentages. Hij is alleen wat korter, maar eens je op colhoogte bent, klimt de uitloper nog een 3-4 km door tot Route des Cretes. De percentages zijn wel iets lager op die uitloper. Beklimming niet zo mooi als Petit Ballon omdat je voortdurend in het bos zit. Wegdek heel goed en weinig verkeer. Ik reed deze col op tijdens rit vanuit Gerardmer naar Col de la Schlucht, Münster, Petit Ballon, Platzerwasel, Route de Cretes en terug richting Gerardmer. 92 mooie en lastige kilometers.

MV_079
1 Mo

Wat een kutberg, in de positieve zin. Echt afzien, en daarom echt top. Het is niet mooi: brede weg, geen vergezichten. Leuk feitje: Alberto Contador viel ooit in de afdaling van de Petit Ballon, brak z'n scheenbeen, en fietste met dat gebroken been alsnog bijna de snelste tijd van het peleton op de Platzerwasel. Stapte even later alsnog af

Gorgorbey
8 Mo

Dit is zowat samen met de Col du Bussang mijn meest gehate col in de Vogezen. Ik vind het helemaal geen mooie col. En eigenlijk is zo makkelijk er zitten best zware stukken in. Bovenop valt het uitzicht wel mee.
Ik heb hem ondertussen al een paar keer gedaan, maar dat is dan vooral om het feit dat het de snelste manier is om na de Petit Ballon bovenop de Grand Ballon te raken.

Random
Niek
3 y

15-07-2018: Bij het ontbreken van vergezichten is deze klim een gevecht met jezelf. De eerste kilometer is nieuw geasfalteerd, maar niet glad. Je banden plakken letterlijk aan het asfalt.

Random
Jaap
4 y

In juli op deze 'col' mijn eerste klimervaring buiten Zuid-Limburg op gedaan. Met de nodige trainingskilometers in de benen, vrij soepel naar boven gereden. Het wegdek is goed, de weg overzichtelijk en zeker doordeweeks is er zeer weinig verkeer. Rustig beginnen, ritme zoeken en jezelf niet opblazen. Wie wat over heeft, kan de laatste (deels) steile kilometer nog even knallen.

Random
Le Professeur
4 y

Plazerwasel gedaan en doorgereden naar route de crêtes. Je pakt dan ook de Breitfirst mee die nog hoger is maar nergens genoemd wordt. Al met al een stevige klim.

Random
Zoef
5 y

Op Vrijdag 9 September de Platzerwassel beklommen als eerste klim van een 3 daagse fietsvakantie in de Vogezen. Om eerlijk te zijn 2 maal doodgegaan en op karakter bovengekomen met een niet medisch verantwoorde hartslag.geen idee of dit lag omwille dat dit de eerste col was en ik problemen kende met mijn versnellingsapparaat.De dagen erna de petit en grand ballon beklommen zonder in de problemen te komen. Mijn advies : onderschat de col de Platserwassel niet

Random
Marijn
6 y

De Platzerwasel is gewoon een hele brede weg met zeer strak asfalt die heel steil maar gelijkmatig door een dicht bos omhoog kronkelt. Geen vergezichten dus, maar wel veel bomen, en daardoor helaas niet echt memorabel. Iedereen komt hier - uiteindelijk - wel boven. Pas wel op het grit aan de randen van de weg als je deze als afdaling doet!

Random
Jasper
6 y

Ik heb deze klim op woensdag 9/9 gedaan in een tocht van 105km met 3 beklimmingen erin, eerst de Col de Firstplan (zeer gelijkmatige klim, ongeveer 9km aan 4-5%), daarna afdaling om aan de Petit Ballon vanuit Wasserbourg te beginnen (daar botst ge direct op een muur voor een aantal kilometer en het betert er naar de top toe amper op) om dan afdaling naar Sondernach te doen om direct de Platzerwasel te beklimmen... Een echt monster (7km aan 8,4%), was dik afzien na een superzware klim van Petit Ballon er vlak voor nog in de benen, en nergens in de beklimming een moment om wat te recepureren, was echt naar boven harken. Maar daarentegen was het wegdek wel fantastisch en ook gewoon een zeer mooie klim, vooral aan te raden als afdaling, gisteren Col de la Schlucht gedaan en route des cretes gevolgd om dan de platzerwasel af te dalen en dat was echt genieten (7km in minder dan 9min naar beneden = gem. van 50km/u)! :D

Random
Matthijs
6 y

Inderdaad heel weinig verkeer - zie de reactie hieronder - en dat maakt de klim tegelijkertijd leuk als ook zwaar. Je bent echt aan het strijden in je eentje tegen de berg. Ik vond het een ongelofelijk zware klim waarbij ik onderweg wel heel erg heb genoten. Ik moet dan ook zeggen dat ik de klim de volgende keer Vogezen zeker ook wel weer in een van mijn rondjes zal opnemen. Overigens moet je na de top nog wel even een stukje doorklimmen voor je überhaupt ergens anders komt en daar had ik me nogal op verkeken :-( Al met al is dit een geweldige klim met ook een charmante aanloop vanuit Munster via Metzeral naar Sondernach.

Random
Frank
6 y

Heden 26 juli '15 deze Platzerwasel gereden. Inderdaad een klim die er mag zijn want met zijn bijna continu 9% zijn er weinig mogelijkheden tot herstel.
Opmerkingen over de omschrijving: kronkeld is toch echt met een T en mijn verkeersbeleving op een juli-dag met goede fietsweer condities was: heel rustig i.p.v. "Veel"


French

Morgan-T
1 Mo 00:57:00 (10.5km/h)

Premier col Vosgien grimpé. Très dur avec des passage à 12%. Col très boisé. Monté sous la pluie lors d'une petite sortie vélo. Descente faite prudemment.

Col de Platzerwasel from Metzeral
Col de Platzerwasel from Metzeral

Add my review/story

If you want to share something you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?