Les Waides

Elevation profile Les Waides
Elevation profile Les Waides
Elevation profile Les Waides
103
difficulty points
4.6%
avg. gradient
13.2%
steepest 100 meter
2.6km
length
141m
total ascent

Share this climb

639

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Les Waides is a climb in the region Pays de Herve. It is 2.6km long and bridges 141 vertical meters with an average gradient of 4.6%, resulting in a difficulty score of 103. The top of the ascent is located at 241 meters above sea level. Climbfinder users shared 25 reviews/stories of this climb and uploaded 28 photos.

Road names: Fechereux, Les Waides & Larbois

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (28)

Les Waides
Les Waides
Les Waides
Les Waides
Les Waides

If you want to upload your photos, you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?

Cycling routes

Personally mapped out and verified by climbfinder!
Name Distance Total ascent Climbs
The Hell of Herve
The Hell of Herve
130.4km 1981m 17

Statistics

Les Waides
This climb
Pays de Herve
290 climbs
Belgium
3874 climbs
Europe
15422 climbs
Difficulty points
103
4
rank
24
45% easier than
Haute Folie
rank
407
70% easier than
Col de Haussire
rank
7590
Average gradient
4.6%
rank
151
73% less steep than
Edelstrasse from Eupen
rank
1802
73% less steep than
Edelstrasse from Eupen
rank
8761
83% less steep than
Calçada das Carquejeiras
Length
2.6km
rank
40
55% shorter than
Mospert from Raeren
rank
525
rank
8029
Total ascent
141m
rank
22
27% less ascent than
Roetgener Strasse from Raeren
rank
401
rank
7760
95% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
0 hairpin turns

Road surface condition

79% 21% 0%
Based on 14 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

100% 0% 0%
Based on 15 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 00:22:23
11 km/h 00:14:15
15 km/h 00:10:27
19 km/h 00:08:15

Popular

Rue Tesny

Rue Tesny

famous beautiful
Haute Folie

Haute Folie

beautiful hidden
Drolenval

Drolenval

hidden
Côte des Trois Frontières

Côte des Trois Frontières

beautiful hidden
 

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com will be placed. When you proceed to a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (25)


Dutch

Yorick2305
3 w

Start lijkt wat op de bekende Fromberg in Zuid-Limburg, waar je schuin rechts naar boven toedraait en de klim rustig start met percentages rond 3 a 4 procent. Na het eerste deel volgt een korte afdaling waarna het laatste pittige deel begint. Vooral het laatste gedeelte van de klim doet pijn, maar wie nog energie over heeft moet op dat moment zeker eens achterom kijken naar het prachtige uitzicht!

Sylvere
1 Mo

Prachtige klim. Aan de andere kant van de heuvel ligt brabant rullen. Deze beklimming is erg vergelijkbaar. Op de foto zie je eerst de afdaling en dan begint de klim.

Les Waides
Dennis
1 Mo

Waanzinnig leuk ding, je waant je veel zuidelijker in Wallonië. Mooie rustige weg, lekker steil stukje aan het einde als kers op de taart.

Fedor
1 Mo

Een heerlijke klim met prachtige uitzichten en in een mooie landelijke omgeving. Het eerste stuk tot de afdaling is steil genoeg om je benen te vermoeien zodat het volgende klimgedeelte lekker gaat worden. De klim wordt dan steeds steiler, vooral als je het kleine weggetje in gegaan bent. De bekende boom bovenaan heb je dan al snel in beeld maar dan komt ook het zwaarste gedeelte. Na de boom is het al snel uitfietsen.

Het asfalt is in goede staat, verder geen verkeer tegengekomen.

Les Waides
Les Waides
Les Waides
Les Waides
Les Waides
HansvanWaas
2 Mo

Pittig ding! Leuk om te doen als je vanuit Zuid-Limburg komt! De klimmetjes in dit gebied zijn vaak net wat langer dan in Nederland. Les Waides is onregelmatig en heeft een behoorlijk steil gedeelte vlak voor de top. De kwaliteit van het asfalt varieert.

Houblon
3 Mo

Zware, maar hele mooie klim. Als je vanaf val dieu fietst hebt je eerst een heerlijk stuk gladde weg waar je kunt tijdrijden voordat je flauw rechtsaf slaat. Door de korte afdeling moeilijk om in een ritme te komen, maar het laatste steile stuk trekt zich heel lang. Schitterend uitzicht over de omgeving.

Les Waides
Les Waides
Les Waides
Les Waides
Les Waides
Opdeberg
3 Mo

Dit is een killer! Het begin is nog te doen. Er volgt zelfs een korte afdaling. Maar dan tussen twee boerderijen door en dan begint het steile deel. Deze regio kenmerkt zich door de prachtige uitzichten en de klim doet daar niet voor onder. Het lieflijke landschap van de Berwinnestreek opent zich als je steeds hoger komt. Probleem is dat je daar helemaal geen oog voor hebt als je omhoog klimt… eigenlijk moet je boven weer omdraaien om dit te ervaren.

Devin
4 Mo 00:07:57 (19.7km/h)

Nu voor de tweede keer op gefietst, het blijft een geweldige beklimming. Ondanks dat je vaak al grote gedeelten van de klim voor je ziet liggen, helpt het toch dat je de tweede keer weet wat er nog komen gaat. Deze ga ik nog vaak in mijn routes meepakken.

Les Waides
Les Waides
Dannes
4 Mo

Ongelofelijk mooie klim, mooie omgeving, echt genieten. Het asfalt is goed, de klim behoorlijk stevig. Tegemoet komend verkeer kan het je een beetje lastig maken op de smalle stukken boven.

HarmenKetelaars
5 Mo 00:11:00 (14.3km/h)

Leuke klim, net vernieuwd asfalt. Bovenaan op de N608 is het heel matig, dat ga ik de volgende keer proberen te vermijden.

Les Waides
Les Waides
KarelJan
6 Mo

Een van de pareltjes, zeker als je vanuit het drukke Nederland de Voerstreek in gaat, Je ziet bij het begin van de klim de helling liggen wat het toch wel extra leuk maakt. Je maakt toch serieuze hoogte meters (140) Het laatst stuk van de klim heeft een stuk van ca. 13% , als je de klim niet kent en dus niet weet, kan dit zwaar op de maag vallen.

Gorgorbey
6 Mo

Geen overdreven zware klim.
Dit noemen we een loperke met een groot deel mooie asfalt (lijkt recent hernieuwd).

Houblon
9 Mo

Zware, maar hele mooie klim. Als je vanaf val dieu fietst hebt je eerst een heerlijk stuk gladde weg waar je kunt tijdrijden voordat je flauw rechtsaf slaat. Door de korte afdeling moeilijk om in een ritme te komen, maar het laatste steile stuk trekt zich heel lang. Schitterend uitzicht over de omgeving.

Conrad
9 Mo

Les Waides biedt de Nederlandse fietser diverse opties. Vanuit Mortroux kun je heerlijk rijden richting Val dieu, op de kruising met Bois de Mauhin ( ook mooi om op te fietsen) draai je naar links om te gaan klimmen.
Na een paar 100 meter de afslag naar Les Waides, je gaat ietwat af en dan draai je door naar boven.
Mijn kennismaking was in 2013 en het was de laatste klim voor Maastricht, ik zat er al aardig doorheen en ontwaarde lopende fietsers in de verte! Iets later begreep ik waarom; het steilste stuk kwam eraan en voor de meesten was die 12-15% teveel van het goede.
Als je niet links af gaat maar rechtdoor kun je klimmen door Neufchateaux en dan kom je op het hoogste punt van de heuvel alwaar een tank uitkijkt over het dal.
Eigenlijk kun je dus mooi een rondje rijden en beiden combineren. Daar krijg je sterke benen van.
Mooi stukje waar klimmen en uitzicht bij elkaar komen.

Les Waides
PelotonDesArdennes
10 Mo

Heel mooie en leuke klim. Als je van Mortroux komt kan je evengoed daar richting Neufchateau gaan en naar rechts richting het tweede (mooiste) deel van de klim.
Eens bovengekomen kom je wel op de verschrikkelijke N608: superslechte asfalt en erg veel verkeer. Ofwel oversteken en de superafdaling richting 's Gravenvoeren doen, schuin links terug naar Neufchateau, of even rechts rijden: dalen naar Saint Jean Sart, of de Magis afdalen naar Sint PietersVoeren (één van de leukste afdalingen uit de streek!)

daanmeels
11 Mo

Mooie klim, een echte kuitenbijter. Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht.

Les Waides
Les Waides
Les Waides
IndyPaulJames
11 Mo

Woon hier op enkele kilometers vandaan en is dan ook 1 van mijn lievelingsbeklimmingen. Na een korte inleiding volgt een afdaling waarna de steile stukken pas echt beginnen. Als je op de uitloper nog de energie hebt om een blik te werpen over je linkerschouder moet je dat zeker doen! Magnifiek zicht

Himmelsbla
1 y

Het maakt een wereld van verschil of je Les Waides in het begin of aan het einde van je rit hebt. Ik had 'm aan het einde, en dan voelt hij vier keer zo zwaar aan. Zorg dat je in het stukje afdaling voordat de klim begint vaart maakt, dan zijn de eerste honderd meter gratis. Het stuk afdaling zoals aangegeven in de grafiek voelt beslist niet als lekker afdalen. Het percentage lijkt me ook niet zo hoog als de grafiek doet vermoeden (?). Daarna volgt er nog anderhalve kilometer pittig klimmen. In Nederland zou dat laatste stuk vermoedelijk de populairste klim van het land zijn, hier kom je vrijwel niemand tegen dus kun je je eigen gehijg heel goed horen. Gewoon een lastige rakker, kort samengevat.

Coen
1 y

Echt een vette klim niet ver van de Nederlandse grens, maar wel echt van een ander kaliber dan de meeste beklimmingen in Zuid-Limburg. Eerste stuk loopt lekker, leuke afdaling en dan klim je weer over een rustige weg weer naar boven. Pas op dat je niet verkeerd rijdt in het dorp, pak de smalle weg naar links. Het venijn zit hier in de staart, doet altijd pijn.

Glen_Solana
1 y

Hele mooie klim, rustige weg (geen auto tegengekomen), en voor mij de zwaarste in de Voerstreek en omgeving.
Wegdek viel goed mee, behalve bovenaan op de N608.

Sylvere
1 Mo

Vergeet zeker rue de tesney te Wandre niet. Die is maar een paar km verder en doet doet echt nog meer in je kuiten bijten.

Random
Niels
6 y

Dit soort klimmen maken de keuze om een stukje België aan je rondje door Zuid-Limburg te plakken zeer lonend. In aanloop naar de klim mag je genieten van het Goddelijke Dal en een perfect stuk glooiend asfalt. Vervolgens baan je je een weg omhoog via een rustig en rustiek weggetje. Het enige nadeel is inderdaad de lappendeken in de tussenliggende afdaling, waardoor je niet echt een rustmoment kunt krijgen. Zodra je in het dorp zelf denkt het achter de rug te hebben gehad, zie je om de bocht juist het ergste nog opdoemen. Gelukkig staat bovenop een eenzame es die je deze kuitenbijter als richtpunt overheen helpt. Daarna even genieten van het mooie uitzicht over de omgeving om vervolgens La Heydt af te zoeven. Een echte aanrader, al kan ik me voorstellen dat als deze tegen het einde van je route ingepland staat, je mogelijk zwaar hijgend en puffend boven komt.

Random
Pepijn
6 y

De beschrijving van Ties klopt helemaal, helaas ook nog steeds wat betreft het hele slechte asfalt in de afdaling, daar is het echt opletten

Random
Ties
6 y

Pittig klimmetje, maar zeker te doen.
Na het eerste stukje klimmen denk je dat je niet meer hoger kunt gaan als je naar de omgeving kijkt.
Maar na de korte afdaling begint de ellende pas.
En denk maar niet dat je een lekkere aanloop kunt nemen in die afdaling want net in de knik naar het tweede gedeelte is de weg even heel erg slecht.
Om schade of een val te voorkomen knijp je in de remmen waardoor je dus echt iedere meter moet klimmen.
Het tweede gedeelte is goed afzien, vooral als je de huizen achter je laat op het smalle weggetje.
Hier zul je toch echt even uit het zadel moeten maar ga niet gek doen want de uitloop kan dan net iets te zwaar zijn.
Zeker een aanrader zou je in zuid Limburg aan het fietsen bent!

Random
Raymond
7 y

Deze beklimming kan je ook vanuit Warsage fietsen, over de N608, deze klim is regelmatiger en langer. Dat er hard gereden wordt is mij niet opgevallen.

Add my review/story

If you want to share something you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?