Col du Tourmalet

Elevation profile Col du Tourmalet
Elevation profile Col du Tourmalet
Elevation profile Col du Tourmalet
1133
difficulty points
7.7%
avg. gradient
11.3%
steepest 100 meter
18.3km
length
1401m
total ascent

Share this climb

957

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Col du Tourmalet is a climb in the region French Pyrenees. It is 18.3km long and bridges 1401 vertical meters with an average gradient of 7.7%, resulting in a difficulty score of 1133. The top of the ascent is located at 2115 meters above sea level. Climbfinder users shared 20 reviews/stories of this climb and uploaded 24 photos.

Road name: D918

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (24)

Col du Tourmalet
Col du Tourmalet
Col du Tourmalet
Col du Tourmalet
Col du Tourmalet

If you want to upload your photos, you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?

Statistics

Col du Tourmalet from Luz Saint Sauveur
This climb
French Pyrenees
348 climbs
Pyrenees
592 climbs
France
4281 climbs
Europe
15422 climbs
Difficulty points
1133
1
rank
4
rank
5
rank
37
30% easier than
Col du Galibier
rank
297
Average gradient
7.7%
rank
51
38% less steep than
Côte de Saint-Lizier
rank
77
38% less steep than
Côte de Saint-Lizier
rank
439
54% less steep than
Chemin des Riffroids
rank
2323
72% less steep than
Calçada das Carquejeiras
Length
18.3km
rank
37
rank
72
rank
186
61% shorter than
Col de l'Iseran
rank
675
Total ascent
1401m
rank
8
rank
9
rank
33
32% less ascent than
Col du Galibier
rank
195
49% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
8 hairpin turns

Road surface condition

73% 27% 0%
Based on 11 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

50% 40% 10%
Based on 10 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 02:36:32
11 km/h 01:39:36
15 km/h 01:13:03
19 km/h 00:57:40

Popular

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com will be placed. When you proceed to a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (20)


Dutch

HansvanWaas
2 Mo 01:29:16 (12.3km/h)

Wie in de Pyreneeën aan het fietsen is, kan niet thuiskomen zonder de Tourmalet te hebben beklommen! Vanaf deze westkant is de klim het mooist, de percentages zijn prima te verdragen voor een geoefende fietser. Alleen in de laatste kilometer is het harken, maar dan is het uitzicht dat je vervolgens cadeau krijgt fenomenaal!

Col du Tourmalet
Col du Tourmalet
Col du Tourmalet
Col du Tourmalet
Dobbe
3 Mo 02:00:40 (9.1km/h)

Geweldige beklimming met een heel fijn stijgingspercentages deze beklimming is absoluut niet te stijl buiten de laatste km gerekend. Het zicht tijdens en bovenop de beklimming is ook heel prachtig.

patrickbaert
6 Mo

Beide zijden van de "vader aller Tourcols" gefietst toen ik in Luz St.Sauveur op vakantie verbleef (2016).
Vanaf de start van de klim zijn ook de typische fietsinformatiebordjes (afstand tot de top/actuele hoogte/percentage de volgende km),op de afspraak. Tot Barèges vrij rechte klimmende weg langs de rivier met af en toe 2 haarspeldbochten om op een hoger niveautrapje stroomopwaarts te fietsen. Wegsplitsing naar Pont de la Gaubie was afgesloten doch via alternatieve route op de linker bergflank (D918 -gele weg op CF kaart) kwam ik ook in skidorp Super Barèges.
Vanaf hier wordt het echt steil op een rotsflank zonder bomen met haarspeldbochten en schapen op de weg.
De laatste km. flirt met de dubbele stijgingscijfers en kan dus tellen maar in de euforie van de top heb ik er weinig van gevoeld. Top is smal tochtgat met café/souvenirshop en in het oog springend reuzegroot zilver beeld van klimmende fietser. Uitzicht is fenomenaal!
Deze klimkant heeft geen tunnels,prima asfalt, druk toeristisch verkeer en is schilderachtiger/opener dan de andere zijde.

Deze beroemdste berg uit de bekendste wielerwedstrijd hoort thuis op je palmares

Kevin
1 y 01:32:22 (11.9km/h)

Vanuit Luz via de Voie Fignon de (winderige) top gehaald. Dit stuk van enkele kilometers is een aanrader, want het is zo genieten. Je rijdt er tussen de koeien (die overigens geen meter opzij gaan) en het uitzicht is fantastisch. Verder is de klim vrij lang, maar wordt het nergens echt super steil, waardoor je relatief eenvoudig een bepaald ritme kan blijven trappen. Gezien z'n (Tour)geschiedenis een klim die je sowieso moet bedwingen!

Col du Tourmalet
Col du Tourmalet
Col du Tourmalet
BasH
1 y

Gedaan in de regen, pittige lange klim maar wel goed te doen. Op de top echt koud, been stukken en regenjas echt nodig!

Col du Tourmalet
Miguelito
1 y

Lang en vrij steil met een paar stukken om even op adem te komen. Een paar kilometer voor de top in de wolken terecht gekomen en dan is het met afdalen wel flink opletten geblazen. De laatste paar honderd meter wringen je benen helemaal uit, maar dan ben er ook. Het is natuurlijk een must-do, maar het is zeker niet de mooiste in de omgeving.

Random
pitrak
2 y

Voor wie een gravel of mtb rijdt: het laatste stuk naar Pic du Midi is verbluffend mooi. Heel pittig wel, je klimt nog 600m verder op een behoorlijk steil pad, waar je continu moet laveren tussen de steenbrokken. De laatste 200hm naar de Pic du Midi kan je enkel te voet doen. Met de fiets op de schouder is dat behoorlijk lastig, maar het zicht boven is het zeker waard.
De Tourmalet rij je dan best wel op reserve naar boven!

Random
Carmelita
3 y

Deze col werd vanuit Luz St Saveur afgelopen maandag gedaan. Het was gelukkig niet warm; met 16 graden best koel weer. Mooie maar pittige beklimming na een aantal cols van de afgelopen dagen in de benen te hebben. Het was even de vraag of ik de laatste bocht van 13% kon op fietsen maar het lukte In de mist de top te bereiken. Ik had zware benen maar super voldaan. Helaas geen fotograven langs de weg of een certificaat in de winkel net als bij de Mont Ventoux. Na n bakkie was t tijd om af te dalen. Gave afdaling. Was wel uitkijken met de losse steentjes op de weg.

Random
Johan-Paul
4 y

Prachtige beklimming. Wel pittig als mountainbiker, op een gehuurde racefiets, bij Ardiden Velos, compleet met schoenen en helm.
Stukje na Bareges valt tegen, net niet op de helft.
Daarna is het aftellen. Pak je rust op de kleine stukjes van 5% of in een vlakke haarspeldbocht.
Vanuit Luz-Saint-Saveur gereden.

Random
Gonnny kroon
4 y

Met de auto regelmatig gereden mooie uitzichten.
Bewondering voor de wielrenners en de tour.

Random
gordo
4 y

Fantastische klim. Zeer goed wegdek. Zorg dat je in het hoogseizoen vroeg vertrekt dan heb je geen last van auto's en motoren en heb je de berg praktisch voor je alleen. Super ervaring.

Random
Peter
4 y

Vandaag nederig omhoog gefietst voor mijn eerste col. Zwaar en door iedereen ingehaald maar toch voldaan de top bereikt. Een erg mooie route en vond dit mooier dan de andere kant tijdens de afdaling.

Random
Rob
5 y

Deze zomervakantie samen met mijn vrouw gereden als dubbel: vanuit de Camping in Luz naar de top, afgedaald naar Sainte Marie de Campan en weer terug. Dan geeft Strava 3400 hoogtemeters. 's Morgens vertrokken bij strak blauwe lucht. Tijdens de lunch in La Mongie trokken er enkele wolken over, geen aandacht aan geschonken. Onderweg tijdens de tweede klim begon het echter wat te rommelen, maar we moesten toch terug... Laatste 3 km naar de top in de stromende regen. Gelukkig aan de andere kant weer droog en afgedaald terug naar de camping. Zware dag maar echt fantastisch om te doen! De klim vanuit Luz is verreweg de mooiste van de twee.

Random
John Zennipman
5 y

Super mooie klim en eentje die je gedaan moet hebben. Het wegdek is heel goed in tegenstelling tot wat genoemd wordt. De laatste kilometer is killing. In de rest van de klim zitten een aantal vlakkere stukken waar je even de spanning van de spieren kunt halen.

Random
Kivits arie
5 y

Geweldig mooi!!!! Maar zwaaaaar!! (90kg en niet veel ervaring) afdaling was subliem!! Soms 86 km p u ,lekker!!!!!

Random
Hans
6 y

in aug 2015 gefietst vanuit Luz st Saveur.
Begin is goed te doen. Probleem zit in het voortdurend klimmen; de weg gaat alleen maar omhoog, nergens vlak.
En het venijn zit echt in de staart; de laatste 5 km gaat het nog naar de +10%m en dat is echt zwaar.
Hou het weer ook goed in de gaten; ik ging van 20+ en zon naar net 8 en potdichte mist in de laatste 4km (en dat fietst niet fijn zonder licht en in de kou) , dat was ook niet wat de weerberichten lieten weten die dag! Neem dus altijd een jack mee.

Random
Jules
6 y

Hoi, volgend jaar ga ik de tourmalet beklimmen, heeft iemand wat tips als beklimmingen als training in zuid limburg ofzo?

Random
Dries
6 y

alweer 10 bijna 11 jaar geleden, eind sep 2004, 3 dagen vanuit Lourdes de mooiste toppen en deze als orgelpunt op de zondag. Dag 1 was voor Soulor en Aubisque, echt heerlijk en wat een Panorama over Cirque du Midi. Dag 2 dan Aspin en Peyresourde, alweer lekker Maar beetje sneu dat je geen volledige tour kon draaien om weer in Lourdes uit te komen. En dag 3 met Luz Ardiden als ontbijt, groot bord spaghetti in Luz Saint Sauveur en dan vlotjes de eerste helft doorkomen van Tourmalet en geloven dat het moet lukken. De laatste 4-5 km zijn keihard, heb nog diverse lijken opgeraapt ook al omdat de wolken laag kwamen en wat later de regen met bakken viel. Ik wil ze allemaal binnen de volgende 2 of 3 jaar nog eens opnieuw doen, misschien nog wel veel vroeger ! Jef heeft gelijk, de kant van La Mongie is helemaal niet zo aantrekkelijk. Gewoon puur genieten dit soort klim !

Random
jef verdonck belgie
7 y

dit is wel de mooiste kant zeker weten vanuit luz kwa natuurschoon den andere kant heb je veel skiliften hotels enz vanuit luz puur natuur , ik vond hem vanaf luz ook zwaarder het is gewoon een topper staat in mijn top drie een aanrader voor elke fietsliefhebber


French

tug
2 Mo

Une superbe expérience. Un peu de monde sur la route jusqu'à Barèges, ensuite presque que des cyclistes. La vallée est un peu fermée au départ, mais la vue est splendide sur les derniers Km.

Add my review/story

If you want to share something you need to create an account. It only takes 1 minute and it's completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favorite climbs
Sign up

Already an account?