Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie

Elevation profile Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Elevation profile Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Elevation profile Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
1051
difficulty points
5%
avg. gradient
11%
steepest 100 meter
30.1km
length
1520m
total ascent

Share this climb

989

Log in to give feedback about this elevation profile
Show climbs nearby

Feedback about this elevation profile?

Your feedback needs some text!

Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie is a climb in the region French Pyrenees. It is 30.1km long and bridges 1520 vertical meters with an average gradient of 5%, resulting in a difficulty score of 1051. The top of the ascent is located at 2210 meters above sea level. Climbfinder users shared 12 reviews/stories of this climb and uploaded 12 photos.

Road names: Artigues, D921, Couret & D923

1%
2%
4%
6%
8%
10%
12%
15%
20%
Click on the climb for street view
Show climbs nearby

Photos (12)

Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie

If you want to upload your photos, you need create an account. It only takes 1 minute and it is completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favourite climbs
Sign up

Already an account?

Statistics

Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
This climb
French Pyrenees
328 climbs
Pyrenees
565 climbs
France
3865 climbs
Europe
13016 climbs
Difficulty points
1051
1
rank
13
rank
14
rank
54
35% easier than
Col du Galibier
rank
333
Average gradient
5%
rank
207
59% less steep than
Germs Sur L'Oussouet
rank
326
59% less steep than
Germs Sur L'Oussouet
rank
1866
68% less steep than
Mur d'Allex
rank
6345
82% less steep than
Camino El Monte from Farrobillo
Length
30.1km
rank
4
rank
5
rank
25
37% shorter than
Col de l'Iseran
rank
92
Total ascent
1520m
rank
2
rank
2
rank
14
27% less ascent than
Col du Galibier
rank
100
45% less ascent than
Pico Veleta

Classification

Famous climb
Beautiful scenery
Hidden gem
13 hairpin turns

Road surface condition

0% 100% 0%
Based on 3 votes
Share your knowledge. What was the road condition during your ascent?

Traffic

50% 50% 0%
Based on 4 votes
Your experience counts. How much traffic did you encounter during the climb?

Climbing times

7 km/h 04:17:40
11 km/h 02:43:58
15 km/h 02:00:15
19 km/h 01:34:56

Popular

Accommodations

When using the map above, a cookie from booking.com is placed. When you make a booking, we receive a commission.

Reviews/stories (12)


Dutch

peterfietser
1 Mo

Deze col heb ik ook gedaan. Wat is deze mooi. De aanloop richting Gavernie gaat over een brede weg. Maar hoe verder je het dal in rijdt hoe rustiger het wordt. Vanaf Gavernie begint de echte klim. En wat is die toch mooi. De hele weg is het genieten van de omgeving als je daar oog voor hebt. Voor mij zit deze in mijn geheugen gegrift wat de herinnering betreft.

patrickbaert
4 Mo

Toen we voor onze wandel & fietsvakantie Luz St.Sauveur als uitvalsbasis hadden uiteraard ook de Col de Tentes op gefietst.
De eerste 20 km. zijn een lange warming up aanloop daar je licht stijgend en draaiend stroomopwaarts de Gave de Gavarnie volgt dewelke je enkele keren over fietst.Je passeert de waterkrachtcentrale van Pragnères en neemt al enkele haarspeldbochten na Gèdre. De klim begint pas echt als je in het toeristische Gavarnie (laatste bevoorrading) de drukke route rechts afdraait want dan zakt de stijging niet meer onder de 8% om de Vallée des Espécières in/op te klimmen.
Voor het zomers verlaten skistation (1856m.) liggen de lastigste klimstroken. Nadien verdwijnt de ski infrastructuur en fiets je echt in het woeste winderig berglandschap van het"Nationaal Park de Pyrenees" met hagedissen op het wegdek,paarden,koeien,schapen,geiten op of naast de weg en valken zwevend in de lucht.
Weg stop op de zomers drukke parking (startpunt wandelroutes) van de Col de Tentes met prachtig uitzicht.
Doorfietsen tot Port de Boucharo zoals vroeger was nog even mogelijk over een smal asfaltstrookje dat uiteindelijk wordt afgesloten met grote rotsblokken en definitief overgaat in wandelpad.

Zeker geen voorbereidende klim maar een klim die naast de Tourmalet op zichzelf staat wegens zijn lengte,zwaarte en zijn letterlijk en figuurlijk adembenemend berglandschap!

Kevin
10 Mo 00:51:13 (35.2km/h)

Misschien wel de mooiste beklimming in de Pyreneeën. Vanuit Luz eerst kilometerslang licht stijgend asfalt. Pas vanaf Gavarnie begint het serieuze klimwerk. Bij het fietsen door een wild en ongerept landschap kom je ogen tekort. Aangezien het nergens echt super steil wordt, is er ruim voldoende tijd om te genieten van de omgeving. Eindigen doe je op een grote parking met een grandioos uitzicht.
Tip: combineer deze klim met Cirque de Troumouse in de nabije omgeving.

Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Miguelito
1 y

Eindeloos klimmen door een geweldig mooi landschap. Het begin gaat prima, maar dan ben je nog niet echt begonnen. De laatste 10 km zijn slopend, maar je rijdt bijna alleen. Het wegdek is niet super, zeker niet voor een snelle afdaling. Dit is echt geen rustige voorbereiding op de Tourmalet, maar een doel op zich.

tonniejj
1 y

Wat een beuker die je door alle emoties van de Pyreneeen meeneemt. Toevallig hadden we de dag ervoor de Cirque du Gavarnie gehiked, met korte broek door de sneeuw heen op zoek naar een glimp van Breche de Roland, dus we wisten wat de top ons aan uitzicht zou bieden. Vanuit Luz saint Sauveur begonnen we aan de 30km lange klim, met onderschatting in het vooruitzicht. De berg hadden we uitgekozen als training voor de Tourmalet een dag later.
Tijdens de 20 lange kms aan valser dan valsplat van 4-5% heb je constant uitzicht over de schitterende vallei. Vanaf de 10km tot 20km heb je schitterend uitzocht op de Cirque du Gavarnie en dus de Col de Tentes . Na 20km kwamen we aan bij de daadwerkelijke klim Col de Tentes. Vanaf hier enkel nog 10%+, skiliften en marmotten. De kou sloeg vanaf zo'n 5km om de armen heen om niet meer los te laten, de enige manier om warm te blijven is om goed door te blijven trappen. Met nog 2 km te gaan was de kou niet meer weg te denken en lag een verkoudheid op de loer. Toch doorzetten en man, wat een fantastisch uitzicht en euforie als beloning! Met als beloning, een 30km lange afdaling waarvan je er 20 vrijwel niet hoeft te remmen. Aanrader!

Harold
1 y 03:29:23 (8.6km/h)

Verleden jaar dit monster bedwongen. Ik dacht een mooie opwarmer voor de Tourmalet en daarmee wat onderschat. Het is een onbekende klim die op zichzelf staat maar respect verdiend. Vooral naar het einde wordt de klim zwaar. Het laatste deel is weinig inspirerend (ski liften en platgewalste grasgebieden) en desolaat. Maar bovenaan wordt je getrakteerd op geweldige vergezichten. Daar was het weer druk met wandelaars. Kortom: een best kept secret!

Col de Tentes from Luz Saint Sauveur via Cirque de Gavarnie
Random
Bastiaan
2 y

Prachtige klim vanuit Luz Saint Sauveur. Vanaf Gavarnie wordt het pittig, tegelijkertijd start hier het mooiste stuk van de klim. Uitzicht op de top van de col is prachtig. Slecht wegdek tijdens de laatste km van de klim.

Random
Carmelita
2 y

Onze eerste beklimming na aankomst in de Pyrenieeën. Wat heb ik mij toch verkeken hierop. Vanuit Luz St Saveur is t ongeveer 31 km, langs Gedre en Gavarnie een lange pittige klim. Tijdens de beklimming had ik een breekpunt maar ik kon mij wel weer herpakken. Mijn dank aan mijn landgenoten die ons konden voorzien van de nodige vochtaanvulling. Ondanks de zwaarte van de beklimming toch kunnen genieten van de uitzichten en de vele marmotten. En afdalen met 55 km/h was voor mij hard genoeg en heerlijk genoten.

Random
Manuel
3 y

Vandaag was dit de eerste col van drie op mijn programma. Vanuit Argeles Gazost is het 51km klimwerk. Eerst vals plat en na elke dorp steiler, eerst Luz en dan Gavernie. Vanaf Gavernie alsmaar steiler en steiler met de laatse kilometers vol tegen de wind in. Mooie natuur, sneeuw en veel dieren waaronder marmotten. Topklim maar retezwaar. Deze moet je gedaan hebben. Was bijna drie uur klimplezier.

Random
Gordo
3 y

Kan me helemaal vinden in het commentaar van Rob. Tot aan Gavarnie zeer goed te doen maar daarna wordt hij echt een stuk zwaarder en dan gaan toch ook die eerste eenvoudige kilometers naar Gavarnie wel meetellen. Maar deze moet je wel echt doen als je in de buurt bent want het is echt de moeite waard. Zeer mooie route met fantastisch uitzicht op de top. Wegdek is overigens niet slecht, hooguit laatste paar kilometer. Tot aan Gavarnie zelfs uitstekend wegdek.

Random
P Tulp
4 y

Vandaag dacht ik een mooie rit ter voorbereiding op de tourmalet te doen,
De col de tentes leek me wel wat.
Tot gavernier is het echt hoed te doen, maar dan komt eigenlijk pas de echte klim en die is echt killing
Stukken boven 10% en doet na 20 km albachter de rug behoorlijk zwaar, zeker als de wind dan ook nog flink tegen zit
Omdat ik een gekneusde teen heb fietste ik al wat verkrampt en dat heb ik de laatste 3km geweten, alles liep vast. Maar het dan toch halen is echt een kik. Het uitzicht onderweg is echt prachtig

Random
Rob
4 y

Vorige week deze klim gereden als afsluiting van 3 weken vakantie in Luz. Eerder deze vakantie samen met mijn vrouw o.a. Luz Ardiden, de Hautacam en de dubbel gereden op de Tourmalet. Als afsluiting nog een lichtere rit, dus deze Col de Tentes uitgekozen. Maar wat een leegzuiger is dit zeg! Tot aan Gavarnie loopt ie lekker omhoog, heerlijk fietsen. Maar de laatste 12 km hakken er in. We wisten niet precies hoe ver het was en er staan geen bordjes. De klim blijft gaan, eindeloos, bocht na bocht. Achteraf vond ik deze zwaarder dan alle andere klimmen die we deze vakantie gereden hebben, dus verkijk je er niet op! Het uitzicht is wel grandioos boven, maakt hem wel de moeite waard!

Add my review/story

If you want to share something you need create an account. It only takes 1 minute and it is completely free.

  • Get a reward for sharing reviews and photos
  • Share your experience on all ascents you've climbed
  • Submit your favourite climbs
Sign up

Already an account?